Monday, April 27, 2009

berdosa? x berdosa? ????


Macamana nak tahu sesuatu perkara yang kita buat itu berdosa atau tidak?


Apa2 yang kita lakukan,
jika kita berasa malu jika diketahui di khalayak ramai,
boleh jadi ada padanya dosa.


5 comments:

din said...

slm

kalau kita buat somethng..then..xsedap ati je rase..
itu pun ada kemungkinan jugak..
dosa...

mr-wan said...

kembali pada hukum Allah..ikhlaskan niat..

cahaya syurga... ^ainul mardhiah^ said...

mcm mne plak nk tau sesuatu yg kite buat tue ikhlas o x???

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

salam... kalau nak tau sesuatu perbuatan kita ikhlas atau tak (pendapat peribadi) kita melakukannya, tanpa mengharapkan perhatian, pujian, balasan langsung daripada orang lain. Yakni, dilakukan semata-mata kerana ALLAH S.W.T...
iA, nt akan tanya pd ahlinya...

kembali pada hukum ALLLAH, kerana hukum ALLAH, dan hanya hukum ALLAH adalah paling sesuai ntuk kita..

x sedap hati juga adalah tanda perbuatan kita mungkin berdosa..

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

dah baca post yang simple tadi?
ok...

contoh paling senang... DATING la...
bila dating tu, susah payah la cari tempat yang agak2 xde org yang kita kenal lalu... and then mula la sedapkan hati diri sendiri "ala, kita bukannya buat apa2, kami bukannya ada apa2" (please la, dah dating tu ada 'apa' la, x gitu?)... dan memang itulah yang sering dikeluarkan bibir bila ter'kantoi'...

persoalannya... 'kalau'lah perbuatan itu x salah, kenapa segan silu bila kantoi, x 'salah' kan?, so buat apa nak malu?...

mungkin kejahilan (x tahu) menyebabkan dia bertindak sebegitu, mudah-mudahan begitu lah, kerana "kejahilan adalah keuzuran"... tapi dah tahu x tau, jangan buat2 tau...

tetapi, berpijak pada bumi yang nyata, salah atau tak, kita boleh fikir sendiri kot, this is just to emphasize that point ...

itulah yang saya maksudkan di sini...
wallahu'alam...