Monday, August 31, 2009

You know the answer?

SOALANNYA:

Anbon... INDONESIA
Yala,Pattani... THAILAND
Gujerat... INDIA
Xinjang... CHINA



1) Apakah persamaan antara tempat2 di atas.... apa yang berlaku di setiap daripada tempat tersebut?

2) Mengapa Islam yang diperangi, dan bukannya agama-agama lain?

Jika tak tahu jawapannya, cari2lah... bnyak kan masa kita habiskan ntuk movie, game, novel, rehat2 dsb... luangkanlah masa sedikit utk mengambil tahu ttg saudara2 kita di tempat lain... sharings from you are much appreciated...

"man la yahtamma biamril mukmineen, falaisa minhum"

"Siapa yang tidak mengambil tahu tentang hal2 orang2 mukmin, mereka bukan dari kalangan mereka"

Tuesday, August 25, 2009

Fasting During Ramadhan

iA, post yg sgt santai utk light reading... about the holy Month of Ramadhan


Pernah tak tengok filem that you really, really enjoyed?... kat cinema ke, laptop ke...
Then you'll know just how difficult it is to tell your friends about the film in a way that'll make it sound exciting... Citer la camana pun, lakonkan balik babak dia macamana pun, citer la pasal special effects dia, actor dia yg cun2 dan kacak2, lakonan yg 'terbaik... masih tak dapat membuat si pendengar 'experience' filem tadi sepertimana kita tgk tadi...

Talking about Ramadhan is a bit like this. To the casual observer, it is a month which Muslims give up food and drinks during the daylight hours. 'It must be awful' they think... how wrong they are..

No words can adequately convey the joy a muslim feels in Ramadhan... It is the month that they have look forward to all year round...

Cuba bayangkan,
Anda dah ada rumah sendiri, berkeluarga mungkin... dan your Mother da setahun tak tinggal bersama awak... Imagine the last time she came to stay, she managed to make a few quiet remarks about the cleanliness of your home, so that even though it was really very clean, it made you feel as though you were living in a shameful place...
So, kali ini, anda bersungguh2 making the house look good, lantai divacum dan dimop, tingkap dicuci, langsir dicuci, tandas digosok. Not just a spring clean, but a thorough renewal of the house to prepare for your mother's arrival.


Here, the comparison ends, for Ramadhan is about preparing oneself not just for the visit of a family member, dearly loved and cherished as she might be, but for standing clean and upright in the presence of God, Himself. In Ramadhan, the Muslim tries to put his spiritual house in order tightening up all those things he had promised to do last year, making extra efforts to be a good Muslim. Let us remind ourselves that Islam means living everyday in the presence of ALLAH. so Ramadhan helps the Muslim to get back to how he would like to be, not to mention how he should be. They very desire to be better, which Ramadhan encourages, helps the Muslim to be better. His fasting focuses his mind throughout the day on why he is fasting. The months fast is not to lose weight nor to punish himself, but is done for the sake of Allah, and Allah alone. Allah has commanded the fast. And the Muslim responds promptly to the command.

berkait dengan comparison di atas tentang rumah tadi, pasti kita berasa bangga, gembira apabila Ibu kita comment tentang kebersihan rumah kita dan ketiadaan sebarang cacat cela... Far greater is the joy of a Muslim, knowing that the promise of a Ramadhan well kept is the forgiveness of one's sins, and Salvation from the Hellfire

coming to think of it, Indahnya Islam ini... Ramadhan diberikan setahun sekali, utk kita mendekatkan diri kepada Allah, muhasabah kembali hakikat kejadian kita, dan mengabdikan diri kepadanya... but actually Allah ada je beri sesuatu seumpana Ramadhan kepada kita mingguan dan Harian.... namely solat Jumaat weekly, dan Solat Fardhu daily...
so?... my intelligent readers, bolehla fikirkan hikmah di sebaliknya... anyone care to share a thought or two in the comments?

Lastly, Kalendar Hijrah, juga dikenali dengan kalendar Qamariyah (moon) adalah berdasarkan cycles of the moon dan bukannya movements of the sun... Meaning that, jumlah hari dalam kalendar hijriyah kurang beberapa hari daripada Gregorian calendar... Tahunnya slightly shorter.... Jadi?....
Jadi, kalo katakan Ramadhan tahun ini jatuh pada late December, the next year, akan jatuh pada mid-December and the following year in late November and so on... Cantik kan?... Maksudnya, that over the years, Ramadhan will be distributed fairly across the world, spreading the fast over the seasons of the diferent hemispheres.
Example, Ramadhan may one year be in the blistering August heat od Saudi Arabia, when the daylight hours stretch from early in the morning to late at night, Australia, Antartica, Sahara or Alaska will experience Ramadhan in their summer or winter according to when Ramadhan falls that year. Allah does not place an extra burden on believers because of where they happen to live. The severity or relative ease of the fast is distributed fairly across the globe. And this is only right, say muslims. Islam is the natural religion of mankind, Agama Fitrah. it knows no boundaries of time or place. Allah's Mercy is availabe to all who seek it

based on the chapter 'Fasting during Ramadhan'
Gardens of Delight - Idris Tawfiq

Thursday, August 20, 2009

AHLAN YA RAMADHAN!

Pejam celik, Pejam celik... da nak Bulan Ramadhan... nak cerita ttg bulan Yang sangat dirindui ini, rasanya tidak memadai dengan satu post... lagipun sekarang ini agak busy... tak dapat nak update blog... banyak je yang nak dikongsikan dengan korang dan korang tentang apa yang aku dapat sepanjang seminggu duk Cairo ni... iA, ada kelapangan waktu, akan diupdate blog ini...

a few videos to iA, get us geared up for Ramadhan, and lift our spirits of Ramadhan... :)

Lord of Ramadan



Harapan Ramadhan- Raihan feat Man Bai



a;lksj

Wednesday, August 12, 2009

so that's how it is.... part 1

Salam semua.... hari ni nak sentuh sedikit tentang akidah... insyaAllah post ini santai dan tidaklah berat... please read...

abstract dari kitab "Ar-Risalah Al-Jama'ah" ... olahan semula drpd kelas "tafaqquh fiddin - Ust. Norazam"

************
TIANG AKIDAH

Asas iman ;
1) Percaya bahawa Allah ta'ala ADA
2) Dan sesungguhnya Allah itu SATU, tiada SEKUTU baginya, tiada yang SERUPA dengannya, dan tiada yang SEPERTInya

3) tiada apa2 pun yang SERUPA dengannya dan dia Maha menDengar, Maha meLihat

ALLAH mencipta Langit dan Bumi, Kematian dan Kehidupan, Ketaatan dan Kemaksiatan, Kesihatan dan Keuzuran, Seluruh Alam serta segala isinya

Tidak Berlaku sesuatu perkara, melainkan atas ketetapan, kekuasaan, dan kehendak Allah ta'ala

**************



>>Firstly, Allah ADA... okeh... apa bukti Allah ada?

kita lihat tersusunnya Alam ini, langit, pokok, bumi, laut etc. semuanya tersusun indah... saya ada tgk satu dokumentasi ni... it showed that a study found out that the amount of water on Earth and the amount of water in the atmosphere (di langit), exactly sama, despite the constant downpour(rain) and evaporation... maksudnya air itu sentiasa bergerak ke atas dan ke bawah, namun maintain pada equilibrium... dan kalau terganggu sedikit pun... kehidupan di bumi akan mati... in other words, kalau di langit lebih banyak, akan berlaku kemarau yang dahsyat, dan kalau di darat lebih banyak banjir yang teruk... tetapi ini tidak berlaku... terjadi sendirikah fenomena ini?...

indahnya ciptaan Ilahi... bismillah masyaAllah...

kita boleh ibaratkannya seperti rumah... kita masuk rumah itu, barang2 di dalamnya tersusun, rapi, kemas, bersih... pagi tingkap dibuka, langsir diikat, malam tingkap ditutup langsir dibuka.. sampah dibuang, lantai divacuum, pinggan mangkuk dicuci etc..... kita akan membuat konklusi bhwa rumah itu berpenghuni... betul tak?... takkan tetiba je barang2 tersusun begitu....

rumah ni mesti ada orang kan?

realted video - proof God exists - Dr Zakir Naik





>> Allah ta'ala waahidun (satu) dan lain drpd ciptaannya (makhluk)

Dalam Quran ada sebut
"Jika ada 2 tuhan di alam ini, makan hancurlah dunia" (tak tahu surah mana.. anyone?)

okeh, skrg bumi hancur tak?... tak an?... so, that implies that there isn't 2 gods in this world... Quran benar dan terbukti kebenarannya scientifically (nak sebut banyak sgt, boleh cari sendiri)
"Kitab ini (Al-Quran) tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertakwa" 2;2

kemudian the part yang tiada yg serupa dengannya...
hmm... orang yang cipta pen... adakah dia sama seperti pen?... of course not... mesti la hakikat dirinya lebih hebat drpd yang dicipta... begitula juga dgn Allah ta'alahensem doe pen ni... yang buat mesti lagi hensem...

betul tu....



bersambung...

video of the day



read also so who is he?


Monday, August 10, 2009

Life and ....Boxes...

Salam alaykum... hope you're all healthy and in a good state of iman

we always hear about 'Muhasabah'... what comes to your mind when you hear this word?...
a common answer would be to reflect upon all the wrong that we have done... regret, repent and sorrow... another reason to do it (and a very important one at that), is to reflect upon our goals.... what we have, and haven't done in life... i mean... how many of us... set goals...
"Cuti 2 bulan ni, nak hafal 3 juzu la rasanya"
"Cuti ni nak pergi berjalan ke sana la"
"Before i graduate, i wanna master Arabic"
"i wanna get 4 flat for at least one semester during my course"
"dapat jayyid jiddan at least skali ntuk mana2 exam"
"Aku nak bawa perubahan pada sahabat2 bwah pimpinan aku"
etc. etc.

and of those many goals set, how many have been acheived, how many of those goals are we actually putting effort in acheiving?... tepuk dada tanya iman.... me and my colleagues are now currently on a 2 month vacation (longer actually)... and mmg tercabar perkara sebegini... tendency ntuk duduk saja, membuang masa, tanpa berbuat apa2... cukup tinggi...

Hers's an analogy.... let's imagine that every hour, we get a box from somebody... and by the end of the day, we look back at what we've put in those boxes (what have we done during the day).. ada kotak yg bercahaya (berzikir, tuntut ilmu, eratkan silaturrahim etc.), ada yg gelap (dosa, maksiat, ngumpat etc.) , ada pula yang kosong (masa2 terbuang, lelehan waktu)... so by the end of the day... ask yourself... how are your boxes?.. empty?.. hope not

Allah says in the Quran..

"wa saari'u ila maghfiratimmin rabbikum, wa jannatin 'aradhuhas samaawaatu wal 'ardh, u'iddat lilmuttakin"

Quran, Al-Imran 3; 133

"dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Rabb-mu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang2 yang bertakwa"

also

"....Fastabiqu bikhairat..."

"...berlumba2lah kamu (dalam berbuat) kebaikan..."
Quran, Al-Baqarah 2; 148

just wanna stress on the second verse... "fastabiqu"... which means berlumba2lah...
ok...., anyone participating in a race would without doubt want to get first place right? nobody goes into a race saying..
"aku nak dapat no 2",
"aku nak dapat no 3"
right?... of course number 1 is what would be on his/her mind... the same goes for what is actually wanted from us from that verse... to be the best among the best... 'kebaikan' luas skopnya, and i think tak perlu syarah panjang sini... semua tau kot baik buruk
just nak share satu kisah pada zaman Nabi dahulu (mafhum kisahnya)

Nabi bertanya kepada para sahabat, "siapa nak masuk syurga?"... seorang sahabat terus mengangkat tangan (Ka'ab rasanya nama sahabat tu... xpe nt saya tanya balik)... kemudian Nabi berdoa "Ya Allah, masukkan Ka'ab ke dalam syurga"... and let's remember doa Nabi mustajab... Nabi himself mendoakan masuk syurga!... sahabat2 lain pun mengangkat tangan dan meminta Nabi turut mendoakan mereka (siapa tak nak?)... kemudian Nabi bersabda "Ka'ab telah mendahului kamu semua"... dan tidak mendoakan mereka...

lebih kurang ca2 la cite dia... siapa yg tahu cerita yang lebih tepat... jgn segan2 kongsi... tapi nampak tak kat sini?... pentingnya kita first... Sahabat yang first tadi, mula2 sekali angkat tangan... di situ kita nampak kesungguhannya.. jadi dapatlah beliau ganjaran...
2nd place, just doesn't cut it sometimes... contohnya.. ntuk dapat A... 80 marks... kalo 79 je, dapat B... 1 markah je... haa.. ca2 la...
mentality 'xpe, ada org lebih teruk dari aku', 'buat apa nak usaha sungguh2 dah tertulis kat luh mahfuz' (amboi2...)... patut dibuang jauh2, yang balik m'sia, balik mesir nt jgn bawak mentaliti tu, tinggalkan kat m'sia (yang ada mentaliti ni la).. but my readers semuanya hebat2... hihi...

tu je kot for today...

here's a nice song by Dawud Warnsby - The People of the Boxes



in this song, a box is also used as a comparison to life... but in a more materialistic way, duniawi in other words... listen to it and you'll see what i mean... then ask yourself... is that your life?

Saturday, August 8, 2009

Umrah...

Kuntum baru habis... dapat mengenali rakan2 medic dari mahafzah (kawasan/negeri) lain... bnyk juga ilmu yang saya peroleh menerusi pembawakan 'kitab dosa2 besar'

next, passport dah serah ntuk urusan visa... iA akan ke tanah haram pada 20 hb Ramadhan, pulang ke mesir 2nd Syawal...
My hopes are that Umrah kali ini akan menjadi 'catalyst' kepada perubahan pada hamba Allah yang lemah, berdosa dan hina ini...
Beribu2 syukur juga ku panjatkan ke hadratnya, kerana memberi peluang kepadaku ntuk menunaikan Umrah pada akhir bulan Ramadhan... alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...
jika sahabat2 ada hajat, jgn segan2...

Sunday, August 2, 2009

kaitan Akar dengan Pokok

Kita lihat sebuah pokok... cantik, teguh, tinggi, menakjubkan.... ada buah, orang boleh makan... boleh buat tempat berteduh, membersihkan udara yang tercemar, membekalkan oksigen... sebagai manisan di mata.... bnyk sungguh manfaat pokok itu...

Dalam kita mengagumi ciptaan Ilahi itu, nampakkah kita akan akar pokok tersebut?... tidak, malah, akar terletak di dalam tanah, hina, dipijak2...
seolah2 tidak dihargai.... padahal, akarlah yang memastikan pokok teguh di tempatnya, memberi nutrisi kepada buahnya, mengelakkannya daripada ditiup angin taufan...
... katakanlah suatu hari, akar mengabaikan tugasnya.. tumbangla pokok, hilangla buah dan matila pokok... tapi tidak pernah ia berbuat begitu!... akar tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya... dan sebab itulah pokok tersebut sebegitu!! (cantik, teguh dan berguna)


boleh kita kaitkan akar dengan diri kita sendiri, dalam berat kita hadapi dugaan.. adakah kita kecundang dan Give Up, atau kita terus bersabar dan tabah?.... tepuk dada tanya iman...

Sometimes in Society/Persatuan/Batch/Family/Negara... kita merasakan diri kita tiada peranan, diabaikan, worthless......
yang orang nampak...
Pengerusi, AJK, yang selalu jadi Pengerusi Majlis, Perdana Menteri, Naqib, Abang, Kakak, Wakil Rakyat, Ketua Batch, Ketua Section, Ajk Program etc...

tapi sedarkah, mereka seperti buah, daun, ranting dan dahan... tidak dinafikan mereka berperanan... malah mereka SANGAT berperanan.... tanpa mereka istitusi tidak berjalan, malah will cease to exist!.. tetapi, adakah mereka ikhlas dalam menjalankan tugas mereka itu... atau, adakah hanya sekadar ntuk mendapat nama, respect dan pujian... itu kita serah kepada mereka...

kadang2 pula, pada mulanya mereka memang ikhlas... tetapi lama-kelamaan, dipuji..... syaitan dan nafsu menguasai diri mereka... na'uzubillah min zalik... dan saya yakin iA tidak ramai yang sbegitu... tambah2 yang saya kenal... iA

hakikatnya, setiap daripada kita merupakan akar, kepada setiap institusi yang kita meng'ahli'i... dan kita memainkan peranan yang BESAR sebenarnya... tanpa rakyat, tiadalah negara... tanpa murid, tidak ada makna cikgu dan skolah!... Captain, tidak mampu mencapai victory tanpa kerjasama drpd semua pemain lain.... dan begitu lah seterusnya...
upon contemplation... boleh dikira lebih bagus menjadi akar, maksud saya, usaha kita tidak diketahui orang ... tidak kita tergoda dgn pujian orang, tidak menjadi 'ujub', 'takbur' dan 'riak'... yang dikira ulama merupakan syirik kecil na'uzubillah.... malah dapat memupuk sifat ikhlas semata2 kerana Allah S.W.T...

yang sebenar-benarnya saya nak bawa di sini, adalah kita semua merupakan ahli kepada sebuah institusi yang terhebat di dunia, yang suatu ketika dahulu, memerintah hampir seluruh dunia... dan kita bertanggungjawab terhadap bangun runtuhnya istitusi tersebut. Yakni AL-ISLAM...
Mana tidaknya, jika bukan kita hendak menjadi 'role model'... siapa lagi?... bayangkanlah, seseorang non-muslim diberi petunjuk ntuk mengenali Islam, seterusnya berhasrat memeluk Islam, kemudian dia menyatakan hasratnya itu kepada keluarganya... keluarganya pun mengherdik dan mengutuknya "kamu nak masuk Islam, lihat sahaja orang islam sekarang.. hisap dadah, rempit, anak luar nikah bersepah2, mundur!"... maka tidak jadilah dia memeluk Islam.... who's to blame, WHO'S TO BLAME?!

jika berterusan begini, muslimeen, muslimat masih tidak menyedari peranan yang dimainkan oleh diri mereka sendiri... lambat lagi la rasanya ntuk kita mendapatkan balik khilafah... Di sini tidak saya minta saudara saudari memberi ceramah di masjid, mahupun mengajar mebaca Quran, atau mengaji kitab2 agama, ... cuma mohon
'be the best that you can be'
biar apabila orang menyebut ISLAM, yang melintasi minda semuanya perkara yang baik2 (beradab, menghormati, berkeyakinan.. senang cite semua sifat mahmudah) bukan vice versa...
Tapi jangan risau... ini hanyalah Gerhana, just an Eclipse... Islam pasti gemilang kembali, itu janji Allah, namun Janji itu disandarkan di atas usaha umat, usaha kita... juga Allah berjanji bahawa....
"Tidak akan aku mengubah nasib sesuatu kaum itu, melainkan mereka mengubah nasib mereka sendiri"

dan benarlah janji Allah...

moral: jadilah sekurangnya2 seperti akar kepada pokok (Ilsam), biarpun siapa kita, biarpun di mana kita...

so who is He?

I'm sure we've all heard about Him... be it from our mother, father, teachers, texbooks, blogs, friends.... you name it...

but the Question remains

WHO IS EXACTLY IS HE?

And when My slaves ask you (O Muhammad SAW) concerning Me, then (answer them), I am indeed near (to them by My Knowledge). I respond to the invocations of the supplicant when he calls on Me (without any mediator or intercessor). So let them obey Me and believe in Me, so that they may be led aright.
Holy Quran 2; 186

According to Islam, He is so Great, so Powerful, so Perfect, so Complete and so Different from His creations, that our human minds can only think images to describe Him. Whenever we think we are beginning to understand Him, we can be sure that He is nothing like that!

Words and images fail us in trying to describe the indescribable. How could mere creatures who live on this Earth for such a limited span of time, even begin to comprehend their Creator?
You've probably figured out Who it is I'm referring to...
"Allahu Akbar: God is the Greatest."
yes... ALLAH subhanahu wa ta'ala..... This great god created the Heavens and the Earth, the Sun and the Moon, the Stars, the Day and the Night. He created all things which live, all things that have ever lived and all things that will exist in the future...

He knows all things, both now and what is to come. He knows the very secret of men's hearts. Man's only response in the face of such greatness is to bow down and worship (submit)

Holy Quran 9; 24

And yet,according to muslim belief, even though Allah is so far in Power and Majesty and Knowledge, and so Different from his creations, He is also very close to each person and cares for each one. Allah listens to prayers of the faithful and, if he wills, answers those prayers. He guides the faithful through every movement and moment of their lives. At the end of each person's life, they will be by judged Allah and will be punished forever in Hellfire because of his bad deeds or rewarded with Paradise for the good he has done.
"Allahu Akbar: God is the Greatest."
Muslims live their lives trying to please Allah and hoping that his prayers eill be heard. Life itself is a test in which Man can win the prize of Paradise and its Gardens of Delight.
ALLAH, for the Muslims is infinitely watchful of His Creations...


wallahu'alam


-Gardens of Delight-
-Idris Tawfiq-
(with slight modifications)

p/s: will be going to Cairo tonight... 2 days at the least, maybe more... ada kelas pengajian, then main bola ngan ikhwah2 Cairo...

Kuntum 09 - Kembara Ukhuwah dan Thaqafah 09

Kembara Ukhuwah Dan Thaqafah Summer 2009 (KUNTUM '09)
klik sini


KUNTUM '09


Tarikh : 6-8 Ogos 2009
Tempat : Asrama MARA Iskandariah


Yuran Penyertaan : LE25 sahaja
(Untuk makanan dan penginapan sahaja...Tidak termasuk bayaran kitab)

Aktiviti :
1. Perbincangan Kitab Al-Kabair Az-Zahabi bersama Ustaz Salman Maskuri
2. Jaulah di sekitar Iskandariah
3. Tayangan perdana dan perbincangan
4. Program BBQ dan tautan ukhuwah


Manfaatkan masa cuti summer anda...
DAFTAR SEKARANG..!!
- Ikhwah : Akhtar (011-5813574)
hyperphilic@ yahoo.com

- Akhawat : Asilah (011-5973869)
mujidd@yahoo. com

Saturday, August 1, 2009

Brainstorm >> 10

Ever heard of Alzheimer's disease?... locally known to Malaysians as 'nyanyuk'.... studies have shown that this disease can be prevented by a constant stimulation of the brain in mental stimulating activities such as Learning a new skill (sewing, music, origami etc.) sudoku, chess, mathematics and my brainstorms XD... kiranya sitting around doing nothing is a BIG FAT NO if you're planning on NOT having Alzheimer's in the future.... huhu ... macam penah post je tentang ni... xpe2.. well here's the newest one...


Using only the numbers and signs given,

create a sum where both sides are equal.

2, 3, 5, 7, 11, 12, –, x, x, /, ( ), ( ), =