Wednesday, March 31, 2010

Mind over Technology

Mind Over Technology!



( Sempena program BYTE MUSLIM )

KITA MUNGKIN?

(click for better view)

HOPE NOT
'tepuk dada, tanya iman'


"Tanggungjawab kita melebihi masa yang ada" - Imam Hassan Al-Bana

"Demi Masa, sesungguhnya manusia keugian. Kecuali orang2 yang beriman dan mengerjakan amal soleh, dan saling berpesan dengan kebanaran, dan saling berpesan dengan kesabaran" (103;1-3)

related posts: Life and ....Boxes..


Tuesday, March 16, 2010

Al-Aqsa dalam bahaya...



innocent chold not understanding what is going on and why
Mother devastated by her loss
Baby shot inside pregnant mother by israeli military
more sad pictures

Sedih kan tgk gambar2 ni?... tapi adakah memadai dengan hanya berasa sedih?...
selepas melihat gambar2 di atas... marila sama2 kita tanya diri kita 3 soalan

1. What HAVE we done for Palestine
2. What CAN we do for Palestine
3What WILL we do for Palestine?


I'd Like to help answer the 2nd Question, what CAN we do for Palestine... here are five things that we can

1. Meningkatkan kesedaran Islam dalam diri & Prihatin tentang ehwal Umat

Sabda Nabi S.A.W

"و من لم يهتم بأمر المسلمين فليس منهم"

'Barangsiapa yang tidak mengambil- berat tentang urusan Umat Islam, maka bukanlah dia daripada kalangannya'

http://www.palestine-info.co.uk/en/
http://www.infopalestina.com/ms/
http://palestinkini.info/


2. Bantuan Kewangan

Firman Allah s.w.t
" Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji (700 kali ganda!) dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya "

3. Sebarkan maklumat kepada rakan2, keluarga tentang kekejaman Rejim Zionis, membeli buku2, bahan2 tayangan dsb. Menjemput NGO2 (seperti aman palestin) ke tempat2 keraj, taman, masjid, pejabat atau sekolah..

4. Boikot barang Israel dan Syarikat yang menyokong Israel

5. Tingkatkan Berdoa agar Allah selamatkan Aqsa dan memenangkan umat Islam di Palestine ke atas musuh Islam
.

ni pun perlu diambil perhatian... dalam Dunia ini, adalah Sunatullah (hukum alam/law of physic)... bahawa yang kuat pasti akan mengalahkan yang lemah... kita mendoakan hari2 begini... tapi tahap mana kekuatan kita... kekuatan untuk melawan nafsu makan, nafsu game, nafsu membuang masa, nafsu berehat2.... ?

now we come to the 1st and 3rd Questions

1st Question tanya je,
3rd question tanya diri sendiri and jawab


Tentang Al-Aqsa pula... ramai yang berfikiran bahawa Al-Aqsa adalah kepunyaan rakyat palestine... mind set ini perlu ditukar... kerana sebenarnya Al-Aqsa dan Palestine itu sendiri adalah Umat Islam punya... siapa tu umat islam?... saya, kamu, dia, mereka, kita punya... jadi kenapa mereka sahaja yang berjuang, kita?... setakat mana perjuangan kita... atau adakah masa kita setakat dihabiskan dengan fb, movie, game, chatting dsb. betul... kita tidak mampu utk ke sana dan terlibat dalam intifada (uprising) dan melindungi tanah Palestine dengan daging dan tulang kita sepertimana mereka lakukan setiap hari... tetapi, kita perlu berjuang dengan cara kita... 1. meng'islah' (memperbaiki) diri.... 2. Rapatkan hubungan dengan Allah s.w.t... 3. merapatkan ukhuwah sesama kita... 4. Belajar/bekerja bersungguh2....
faham ke?


ok la... itu sahaja kot utk kali ini...


"Ya Allah, kau lindungilah Aqsa, dan kau lindungilah orang2 yang melindunginya"


Sama2 kita meng'islah' (memperbaiki) diri...

Monday, March 15, 2010

Green Worriors!

GREEN WORRIORS!!



Terasa kehangatannya!

btw... to all Green Worriors, read this... hehe

Wednesday, March 10, 2010

Smile!

ntah kenapa... i really like this weeks Virtue... Smiling!
Skrg da masuk minggu ketiga penerapan nilai2 murni... the virtues of the 1st and 2nd weeks being; Memperbaharui Niat (Tajdid Niat) dan Memberi Salam
macamana 2nd year sekalian?... istiqamah tak?

*For those 'non-2nd Year-Alexandrian Medical Students' ... our batch is struggling to strive for excellence in our Academics, Shahsia dan Jati Diri... So, antara program yg dirancang dan dijalankan utk mencapai hadaf (matlamat) tersebut ialah

1. Short talk/tazkirah before Lecture starts / during Gaps between Lectures
Siapa2 yg nak share pengalaman, share ilmu, berkongsi perasaan/ lintasan hati yg dia peroleh minggu itu atau bila2 sahaja are welcome to go in front... baik lelaki mahupun perempuan... 'talk' ini tak jumud kepada benda2 berkaitan agama sahaja... boleh bercakap ttg apa2 sahaja... isu2 semasa, teguran, nasihat, hadith, kata2 hikmat, tips2 belajar, tips2 kurus... anything at all...
Di samping itu, This program is actually 'hitting 2 birds with one stone'... first, pengisian itu sendiri... second memupuk keyakinan diri dalam mahasiswa tahun 2 untuk berucap di hadapan...
tetapi agak pelik and a little dissappointing, bila semua malu2 kucing untuk ke depan... tambah2 yang akhawat (no offence)... mungkin ada yg letak mind set tak elok perempuan ni cakap kat depan... well, I Beg To Differ... Besides, as future docs, we are obliged to be confident and have good communication skills... mulala dari sekarang... latih diri... takut nanti waktu buat housemanship, tergagap2 present case depan Prof... ingat saya tak cuak ke cakap kat depan tu?... cuak gak... tapi pergi je... cuak kita je yg rasa... org lain tak rasa/nampak pun apa yang kita rasa...
Saya yakin dan percaya Ramai 2nd Year, maybe semua 2nd year ilmu dan pengalamannya hebat2 dan berbeza! ... bukan lama pun... 1-3 minit je...
Nabi mengajar kita
"Balligh 'Anni, walau ayah" smpaikanlah dariku walau satu ayat

2. Nilai2 Murni mengikut minggu

yup, every week... kita cuba untuk mengaplikasi satu nilai murni dalam kehidupan seharian kita... and then the following week bila dapat nilai baru, yang minggu sebelumnya tu kita maintain.... so as the weeks go by... kita menjadi semakin murni!... semakin naik saham kita... semakin orang suka kita... semakin Rasul suka kita.... semakin Allah suka kita!...

Apa Nilai minggu ni?


Sunday, March 7, 2010

Change, bukan 'fakkah', tapi 'perubahan'

Tept and Afiq have saved me the trouble of writing about this topic...
hehe... btw, the title was supposed to be funny, dunno if you laughed or not... lol...
*'fakkah' is egyptian for change (money) for those who don't know


anyway... i'd just like to add to what Tept and Afiq have wrote about...
Just want to stress on the fact that EVERYBODY has the potential to change...
take note on the EVERYBODY... somebody might be the laziest person you've ever known... but who knows about tomorrow? and what it has in store...
'Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get' - Forest Gump
that same person might become the most hardworking person given the right time, and conditions... you know what i mean? someone might have neglected the hijab her whole life (maybe due to her background), but this doesn't prove that she'll neglect it for the rest of her days... somebody has already proven that... yes, it was a shock seeing her in hijab, in a nice sort of way... sejuk sikit mata memandang... respect her for the big step she's taken... may Allah take it into acount...

it also works the other way you see... you might see someone as pious and religous... he becomes a figure untill people start calling him syeikh or ust... but this doesn't guarantee him a 'husnul khatimah'... that's why Nabi S.A.W sendiri paling frequently berdoa;

"Ya muQallibal Quluub, thabbit Quluubana 'ala deenik. Wa Sarrifna 'ala Taa'atik"

"Wahai yang membolak-balikkan hati, tetapkan hati kami atas agamamu. dan kekalkan kami dalam ketaatan kepadamu"

you see, this teaches us that we cannot become proud of ourselves... ujub, riak, takabur... coz esok belum pasti....

"Allahummakhtim lana bi Husnil Khaatimah, wa laa takhtim 'alaina bi Suu' ilKhatimah"
"Ya Allah, tamatkanlah (matikanlah) kami dengan sebaik2 kesudahan (syahadah), dan janganlah engkau tamatkan kami dalam seburuk2 kesudahan"

this phenomenon is narrated in the 4th hadith from 'Matan arba'in' / hadith 40

"......A man amongst you may do (good) deeds, until there is only cubit between him and Paradise, and then what has been written for him decides his behaviour and he starts doing (evil) deeds, characteristics of the people of the Hellfire, then he enters it.
Similarly, a man amongst you may do (evil) deeds until there is only a cubit between him and the Hellfire, and then what has been written for him decides his behaviour, and he starts doing deeds charcteristic of the people of Paradise, then he enters it" hadith riwayat Bukhari and Muslim...

This doesn't mean we have no power over ourselves... NO... that is not the case... we ourselves decide our actions... Allah's knowledge of what we will do, does not affect our decisions... the decisions come from ourselves...
Let's say i'm really scared of rats, you know this... so one day you see a rat in the house... you 'know' that i'll jump onto my chair when i see it.... and when i see it, i jump onto my chair!.... but you see, you 'knowing' didn't influence my action even the slightest... it was 'me' who jumped...

ok... ni da lari dari tajuk sebenarnya... what i really want to say is...
Sempena Semester yang baru ni... let's change for the better
takkan masih nak berada di takuk yg lama... betul tak?...
1. Come to lectures... ambil barakah... tidur pun xpe (tapi kalo boleh jgn la)... at least kita hadir majlis ilmu, malaikat2 doakan kita
2. Jgn malas2... lawan sikit nafsu malas tu, nafsu tidur, nafsu game, nafsu makan etc.2
3. DO NOT procrastinate!... it really does you harm... this is probably the most dangerous habit one can have... it's even worse than being lazy
4. Prioritize / time management .. especially to AJKs and SRs... mahasiswa2 lain pun sama je sbnrnya... bnyk berlaku lelehan masa... betul x?... fb, blog, games, movies...

again, if you haven't read this, please do...

Monday, March 1, 2010

Heroes in Green...








Mesti ada yang pelik kenapa tiba2 je letak gambar2 ni kan?..
Well, actually bulan ni, there's gonna be a Sports Carnival by Perubatan at Alexandria.
"KARNIVAL SUKAN PERUBATAN CAWANGAN ISKANDARIYAH (kspci)"
Julung2 kalinya diadakan. and the 2nd Year's house colour is Green...

Since PLKN, i've kinda been neglecting my fitness... it wasn't till the start of this semester i got the urge to excercise... tu yg pergi gym tu... Kat skolah dulu, i was a long distance athlete (take note on the was there)... rentas desa, 1500, 800, 400... Haritu turun la jogging tepi pantai yang indah kat alex ni... semput!... ye la... da setahun lebih tak jogging... so i've been training since... giving my cardiovascular system a beating... and i hope all 2nd years start training too... tennis, netball, ping pong or whatever event you're participating in... kalau tak participate pun, jangan lupa ntuk beriadah, tunaikan haq pada badan anda... anda nanti nak suruh orang jaga kesihatan as a Dr. 'Limaza taquulu, ma laa taf'aluun?' 'Kenapa kamu cakap, apa yang kamu tak buat?'
Haq pada perut saya yakin semua tunaikan, bila lapar makan.
Haq pada tuhan pun insyaAllah beres, solat lima waktu tamam (lengkap),
Haq pada housemate clear, basuh pinggan, memasak, tidak mengganggu housemate yg tgh study...
Haq pada diri, untuk berjaya dlm exam, berjati diri, berakhlak, berjaya dunia akhirat
Haq pada parents, how often do we call them? sms them?
Haq pada hati, ini susah jugak sebenar. sebagaimana perut perlukan makanan, Hati juga begitu, zikir, Quran, mengingati mati...
haq pada badan?....
anyway, back to the topic. I'm really excited about this upcoming Sports Carnival, Let's do our best, and bring back as many medals as we can. Bukan la nak menang sangat, tapi kalo menang pun xpa... tak Juara pun, Johan jadi la... hehe... di samping itu, dapat juga kita berkenal-kenalan... da kenal doh, cuma nok kenal dgn lebih rapat....
ok, this is just my personal opinion,
but I'd like very much that our mascot be the Green Ranger!...
Winning isn't everything,
but it sure beats being a Loser
(got this quote from kancil's shirt.)