Monday, December 29, 2008

Kulli sannah wa anta bikhair

Selamat menyambut tahun baru hijrah...

Allah berfirman fi kitab al-Aziz

yang mana mafhumnya, "Sesungguhny ALLAH tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka mengubah nasib mereka sendiri"

so?!, what are we waiting for... NO MORE WAITING!!... we've been doing that for far too long...

"nantila aku start baca"..."aku muda lagi, nantilah aku start beribadah sungguh2"... "nantilah aku qada solat, puasa".... "nantilah aku minta maaf kat dia"... "tunggulah dlu, bertaubat pun, nt buat dosa balik"... "masa muda untuk enjoy beb, live life to the fullest"

REALLY??? do you know when malaikat izrael a.k.a grim reaper, shinigami will come knocking at your throat!... why wait?!...

During my Smart circle (usrah)... we discussed peranan remaja dan belia... actually peranan kita ckup besar... it is at this period actually that we are at our greatest potential.... our body is the fittest, our mind is the sharpest....

you see this curve.... people commonly misinterpret themselves during this period (teenage, youth) and think that their still far from the apex of the curve (their full potential) ...the truth is we're dangerously close!!... but the curve may vary... this is just a rough represention... when we get older, more of our brain cells die, our bodies get weaker etc..

of course i'm talking in general here... we can greatly prolong this peak in our potential by occupying ourselves in mental activity.... studies have shown those who are mentally active, always think, play chess, learn , puzzles, sudoku etc. have very slow rate of brain cell degeneration... (brain cells are irreplacable)

also participate in physical, social activites... sports, aktivi kemasyarakatan etc. Chronic deisease such as heart attack, diabetes etc which have a higher affinity for those with poor physical health... na'uzubillah min zalik...

Zaman dahulu (zaman sahabat khususnya), Umur belasan tahun sudah menjadi Panglima perang, menghafal ratusan ribu hadith, mengarang ribuan kitab, menjadi Sultan/pemerintah yang hebat (Sultan Muammad Al-Fatih) .... (can't remember examples/names of such sahabahs,but i can ensure you there are [anyone who can give names please do so... i'll try lok up the names myself too)

what i'm trying to say here in this post is

STOP WAITING!

STOP WAITING!!

STOP WAITING!!!

i'm not telling you to be the top in class (actually i am), i'm telling you to be the greatest person in the world (actually i am), i'm not telling you to become a totally different person... just become better than yesterday... for you're sake.... if we're not capable of doing anjakan paradigma... just go slowly... little by little... step by step... mm by mm, cm by cm... if today solat asar 15 minutes to maghrib let tomorrow be 20 minutes (chronic cases), kalau solat berjemaah di rumah, pegi masjid pulak... kalu pkai baju ketat2 selama ni, pkai yang kurang ketat sikit pulak mencarut 10 kali sehari make it 9 (chronic too), kalau selama ni solat, puasa, belajar, berkawan kerana selain drpd ALLAH, buat kerana ALLAH pula .....it's okay... these people who are constantly improving theirselves will be engulfed in ALLAH's mercy, guidence, love, help.... insyaalah ........

MASYAALLAH...

there are three golongan.... those today better than yesterday, those who are the same as yesterday, and those who are worse (golongan celaka)... na'uzubillah

you're not capable? nonsense... of course you are....

God said, QURAN surah at-tin; 4

"laqad khalqnal insana fi ahsani taqwim" >>> Verily, We created man sebaik2 kejadian

also....

kumtum khairu ummatin ukhrijat linnas, ta'muru bil ma'aruf wa tanhau 'anil mungkar, wa ta'muru billah >>>> kamu sebaik2 umat untuk manusia, mengajak kepada kebaikan, mencegah kemungkaran, dan beriman kepada ALLAH

still wanna wait???

wallahu'alam......

p/s : this is to myself mainly and to you mainly....

anyone who can perbetulkan ayat or hadith please do so, anyone who would like to add to this article, please do so

also, i'd like to take this opportunity to ask forgiveness from y'all... salam ma'al hijrah

Saturday, December 27, 2008

The 7 groups

7 golongan yang selamat di hari akhirat...

1. Pemimpin yang adil.

what?! you're not a leader you say... of course you are... everybody is... paling tidak kepada dirinya sndiri, mulutnya, tangannya... 

2. Pemuda yang membesar dalam ketaatan kepada Tuhan.

Tidak menunggu tua untuk bertaubat dan beribadat..."nantilah", "natilah"

3. Hatinya terikat pada masjid.

it's just as it's written... kita nak berjalan jauh cari makan xde hal... then, time azan... of course its in our capacity to go to the surau or mosque........ for the girls.. it will be those who pray awal waktu dan berjemaah sekiranya mampu... subhanALLAH.... begitu adilnya Tuhan..

4. Lelaki yang diajak berzina, kemudian berkata "Sesungguhnya aku takut pada ALLAH".

and of course that doesn't just 'say' it...

also ALLAH says in the Quran

" Laa Taqrabu Zina " - janganlah kamu mendekati zina

5. Bersedekah dgn tangan kanan, tangan kirinya x tahu.

meaning ikhlas, tidak menunjuk2 etc. lets think of those less fortunate... avoid being self centred

6. Mengingati ALLAH ketika berseorangan.

just as it says... lidahnya/hatinya sentiasa berzikir kepada tuhan.... juga bukti keikhlasan, tidak beramal ntuk tujuan mendapat perhatian sbgnya..... juga tidak mencuri, membuat maksiat ketika tiada orang, kerana yakin ALLAH melihat.....

7. Dua insan yang berkasih2 kerana ALLAH, bertemu dan berpisah kerana Allah.

hubungan sentiasa di atas landasan syarat, dan atas satu tali ikatan yang teguh, yakni AQIDAH ISLAMIYYAH. Di samping itu sentiasa menjalankan 'amar ma'ruf, nahi mungkar'

sekadar renungan bersama....wallahu'alam

apa2 tambahan, comments are more than welcome

Monday, December 22, 2008

Mind Over Matter.... part 2

Salam alaik... 

thanks for you're time... SO,  i take it you've read part 1 (if you haven't please take the time to do so)

this post is going to disscuss another powerful potential of the Mind that many fail to utilize... (The mind as a centre for receiving and sending 'Signals')

let's go over this incidnce

Ada seorang bapa ni. Anaknya di peringkat skolah rendah dan suka bermain basikal. Biasanya, seperti yang dipesannya, dia akan pulang ke rumah sebelum masuknya waktu maghrib. Suatu hari, anaknya lewat pulang ke rumah. Bapa ni hendak memanggil anaknya pulang. takkan dia nak melaungkan nama anaknya, bukannya dia dgr pun. nak mizkol pun x boleh, xde hp lg anak dia. 

So, what he did was, he sat down on the stairs into his house and closed his eyes. He pictured his son playing gleefully on his bicycle. and he said in his mind. "Mat, balik rumah mat, dah nak maghrib dah... kan dlu ayah dah pesan balik sbelum maghrib" he said this just in his mind, without literally saying it.

minutes later, his son return home. "Ada apa ayah?

what happened simply was, his dad sent a 'signal' to come home and then Mat did just that.

Have you ever had a similar experience?, where you wanted to 'ajak' someone to go somewhere. pas2 tetiba dia ajak ko.. actually kita hantar signal kat dia "jom pergi makan"... org tu akan dpt signal tu dan ajak ko makan

tak pun kita 'usha' dan curi2 tgk seseorang kerana cun/kacak... pas2 x lama pas2 tetiba je dia pandang kita... ~segan2~ sebnarnya kita antar signal "pndang la sini, nak tgk muka awak yg cun/kacak tu.... tgk laa sini" x kira la kita curi pandang dari belakang ke, dia akan menoleh... betul x?

That's why sometimes we can get the feeling that were being watched....  we can even gat the feeling that someone hates or likes us.... etc.

X pun ada orang tgh menerangkan sesuatu/ bercerita... pas2 kita ada persoalan... tapi kita segan nak tanya... pas2 tetiba dia menjawab kemusykilan kita tu... Like there was that one time, ada program kat skolah, Ketua Umum bagi briefing kat surau after maghrib, tapi dia x sebut kena pkai baju apa... i kept asking in my head "baju apa?" "baju apa?"... waktu tu dia dah habis terang 'Errr, itu jelah kot... hmmm.... HA!!... (seolah2 baru teringat) ... baju esok, baju batik seluar hitam..' 

In a football/netball match for instance... if we're in the audience, spectating the match, what we say, or even think can highly influence the performance of the players.... If we give them support, "you can do it!!" go! go! go!..... they will perform well. vice versa occurs when we boo or 'drop' them " x reti main ke? " Boo!!!.... betul x??? coz we're sending signal's at that time... like i said, it's regardless whether we say it out aloud or not... even if we don't say a word, but still send the signals (either suppotive or vice versa) it will effect the performance ...tambah2 pulak kalau kita adalah player dlm match tu... audience akan influence cara kita main.. tul tak? bila kita dapat support, tetiba je terasa bertenaga, bersemangat... coz audience antar signal "I've watched you train, you can do better" " i have faith in you" "win this match for us"...  

This is personal experience that happened to me..

It happened when I was in form 1... i was in the biology lab, the 3 front tables were full, so me and my friend ( Firdaus ) sat at the 4th table. only the 2 of us... The teacher had some work to do and said she'd be late.... so to kill time, i told Firdaus about a ceramah i recently heard (it was about this, the power of the mind) ... after i told him, he was sceptical... he wanted to see it... pantang aku dicabar... huhu... xdelah

so, at that time, my friend Suffi Suhaidi was sitting at the front table, nearest to the girls... i told Firdaus that i will make him come and sit besid us... i said to firdaus... "watch" .... i looked at Suffi and said (i did this in my mind, i didn't say a word) "suffi dtg rr blakang ni, dahlah sempit dpn tu, tgk blakang ni luas je, selesa" kbetulan lak time tu, kipas kat dpn lab belah boys rosak "ce tgk atas, kipas dpn dahla rosak, duk rmai2, x panas ke? tgk blakang best je.... sejuk" "asyik duk depan je... try rr duk belakang skali... ala... cikgu bukan ada pun"  before i started sending the signals, he sat normally in his chair. but when i started sending the signals, he started shifting his weight in his chair. he seemed uncomfortable all of a sudden. soon after, he looked up at the fan, then he loosened his tie, started to 'kibas2 baju dia' . orang2 kat tepi dia rileks je. then dia duk pandang2 belakang kat kitorang... beberapa kali gak dia pandang blakang.... then dia kemas bku dia, mcm nak bangun, tapi x bangun, tgk2 blakang lagi........ last2 dia bangun gak, dgn buku2 dia skali dtg meja blakang duk sbelah kitorang kat blakang... he looked at us "kenapa?" ... Firdaus terdiam, terbeliak mata dia.... then aku citer lak kat Suffi... "owh patutlah!!... tu lah aku pelik td... mula2 biasa je, pas2 tetiba je rasa panas... pas2 tgk belakang tetiba terasa cam best je duk belakang.... haha"

Another experience i had (also in form 1) was with my Naqib... it was in the evening, i came back from football, my Naqib was sleeping at that time (he started to sleep b4 asar and hadn't prayed yet)... it was getting late so i wanted to wake him up, tapi takut + segan... what i did was i sent 'signals' to him ... i sat at my bed and pretended to read a book... i said in my mind "abg, bangun la, x solat lagi tu, dah lewat dah ni", "lpas ni nak makan lagi, mandi lagi... bangun la" ....soon after is started sending the signals he started shifting his weight (sebelum tu sedap je tido)... he started scratching here and there... he even actually started to sweat!... after a while, he sat up... "omg, x solat lagi" ... dia terus bangun pergi tandas .... i smiled to myself ...

still sceptical???   try it out yourself.... try this simple test.... look at someone (try someone looking the other way, if you want) and say (in you're mind) "tgk la sini" "wei, look here" "tolong laa tgk sini" .... and see, dia tgk x?....

wallahu'alam

Sunday, December 14, 2008

mukmin ibarat bangunan

ini post drpd saudara mukmin, Cairo. semoga mendapat manfaat.

Bangunan yang kukuh

Mind over Matter..............Mind Set

This is a true story...

Ada sorang scientist ni. Beliau mempunyai kepakaran dalam bilik sejuk. Basically, it's a refrigerator the size of a room. You've probably seen 1 in the movies where they keep meat hung on hooks or other things that need that kind of temperature... but his was empty by the way... his room was used for experiments....

Well one day he was conducting his routine check-up on his 'room'. With him was his trust-worthy electric thermometer. before he could conduct his check-up, his assistant accidentally closed the door!!

He yelled and shouted to his assistant to open the door. There was only a handle on the outside of the room, it couldn't be opened from the inside. He banged the door as hard as he could, he shouted till the end of his voice but it was all in vain. The room's walls were too thick, heat-proof and sound-proof. The assistant didn' hear a peep. He simply broke down into despair. He knew (since it was his speciality), that a person could only survive in the room for a maximum 3 hours, before freezing to death.

In the dark, he cried, wept, gave up and kept repeating to himself.

"This is how i'm gonna die!", "ThIS is hoW i'M gONna DIE!", "THIS IS HOW I'M GONNA DIEEE!".

without knowing his boss was traped in the 'room', the assistant then closed the lights, locked the lab and went back home.

The following day, as usual, the assistant arrived early at the lab. He opened the lights, and put on his lab coat. When he opened the 'room' he nearly fainted from the shock. He saw the scientist dead! He regained himself, and called the cops. The cops arrived and did an investigation. they sent the scientist to the hospital for an autopsy to be done. When they got the official report from the hospital, they were bewildered.

The report read..........

cause of death : freezing

Why were the cops bewildered? You see, according to the technician on the scene, the 'room' had broken down and was not funtioning !! Furthermore, the electric thermometer's data showed that the temperature in the room was inadequate to cause freezing to death !!

so how come the scientist died?

If you can recall, dia x sempat nak ambik suhu bilik tu, so dia x tahu suhu bilik tu. Then dia teringat kajiannya dulu yang mendapati paling lama 3 jam boleh hidup dlm bilik tu. Lantasan drpd itu, dia pun mengulangi dlm mindanya... "matilah aku" "matilah aku".... Dia terlalu membayangkan dan meyakini dengan bersungguh2 bahawa dirinya akan mati beku.

the result, he DID (mati beku), in spite the fact that the room was not cold.

....................................................

Believe it? please DO....

another one.... True also....

There was this lecturer of psychology, he called one of his students. The dr brought out a lighter and lit it, producing a flame. He asked his student to put out his arm and keep his eyes shut no matter what. The dr then said "bear with me, this will only hurt a bit". At the last minute, he brought out a piece of ice and brought it to the students finger. "ow! that was hot" was the response he got, and his finger became red! (fingers become pale when cold btw)

..............................................

penah x kawan2 terluka, tapi x prasan. then bila tgk luka tu, berdarah. baru terasa sakit? that's a simple example.

Another..... If we had a long day, studied the night through then said "Ni besok mesti penat ni, mesti tdo dlm lecture" percayalah, esoknya akan penat dan tertido. But if we are optimistic and say "Agak penat hari ni. tapi xpe, lepas tdo, bangun pagi esok segar la balik. I've had worse days before" we will feel much better. Still in doubt? Try it out!!

Also the way we think about ourselves, greatly influences who we are.... don't say you're dumb, coz you're NOT, .... say you're smart, coz you ARE.

Be OPTIMISTIC not PESSIMISTIC!!

by the way, ALLAH SWT says in The Quran, Surah At-Tin, ayat 4 ;

"Laqad khlaqnal insana fi ahsani taqwim"

"Sesungguhnya kami Telah menciptakan manusia sebaik-baiknya kejadian."

Wednesday, December 10, 2008

MuSibah

waa.... penat gila... 2 days 2 nights aku berHoliday di Cairo... 

orang lama mesir kata Mesir ni stands for

mim = Musibah

Sod = Sabar

Ra = Redha

well, to make a long story short, "i lost my phone!"

and i suspect a pick pocket to be the culprit..... i don't really mind 'bout the phone (actually i do) but it's the things IN my phone!!   contacts, pictures, notes, important details, songs... waa... so sad... but every dark cloud has asilver lining....

so guess what they said is true... moreover... 

Qaal Allah fi kitab al-Aziz ;

al-ankabut ;2  Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami Telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?

Monday, December 8, 2008

Happy Eid !!!


cute right ?!

Neway. This years Eid Al-Adha for me was in Cairo, can't upload the pictures for some peculiar, unkown reason. (I'm at a friends house rite now).

so I'll postpone my post till i get back to Alexandria.

Semoga kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dapat kita semat di dalam hati dan praktik daam kehidupan...
InsyaALLAH.

Wednesday, December 3, 2008

Pada zaman dahulu ada seorang raja. Di negara jajahan takluk raja tersebut terdapat sebatang sungai yang dipenuhi buaya. Suatu hari, raja mengadakan pertandingan. Siapa yang dapat berenang merentas sungai tersebut akan mendapat salah satu daripada hadiah berikut – Pertama, mendapat wang sebanyak 1 juta ringgit. Yang kedua, dapat berkahwin dengan puteri bongsu baginda, atau yang ketiga, dapat memerintah keseluruhan negara tersebut.

Seluruh rakyat pun berkumpul, tetapi tidak ada seorang pun yang berani berenang di dalam sungai tersebut, lebih-lebih lagi setelah raja tersebut melakukan ‘demo’ dengan meletakkan seekor ayam ke dalam sungai tersebut, dan tidak sampai beberapa saat, hanya bulu-bulu yang berterbangan, sedangkan ayam habis dibaham buaya-buaya yang ganas. Tunggu punya tunggu, tiba-tiba dengan tidak semena-mena air berkocak kuat dan seorang lelaki dilihat berenang dengan laju ke seberang sana sungai sambil buaya-buaya mengejar beliau tanpa berhasil. Sampai ke tebing, raja menemui lelaki tersebut yang sedang tercungap-cungap. “Tahniah, tahniah,” kata raja. “Beta kagum dengan keberanian kamu. Apa hadiah yang kau mahukan dari beta? Hadiah wang 1 juta?” “Ti..ti..tidak”, lelaki tersebut menjawab dalam keadaan masih tercungap-cungap. “ Jadi kau mahu puteri beta?” “Tidak..Ti..Tidak,” jawab lelaki itu lagi. Raja mula kehairanan. “Jadi kau mahu memerintah Negara beta la ni?” “Tidak!” Lelaki tersebut menjawab dengan lebih tegas. Beta dan menteri-menteri berpandangan sesama sendiri sambil menggelengkan kepala. “Jadi apa yang kau mahukan?” raja bertanya sedikit marah. “Aku cuma mahu tahu, siapa yang menolak aku ke dalam sungai!” lelaki tersebut menjawab!

“Begitulah kita,”

kadang-kadang perlu ditolak baru hendak mengejar kejayaan.”

Di sebuah kampung tinggal seorang pemburu yang miskin bersama isterinya. Harta yang dimiliki pemburu tersebut hanyalah sebilah kapak kayu yang buruk. Suatu hari, pemburu tersebut berjalan-jalan di tepi sungai dengan membawa kapak usangnya. Tiba-tiba, kapak tersebut terlepas daripada genggamannya dan kecebur, jatuh ke dalam sungai. Pemburu tua tersebut menangis meratap kehilangan kapak sumber rezkinya. Tiba-tiba, muncul seorang bidadari dari dalam sungai tersebut dan menanyakan perihal pakcik tersebut. Setelah mendengar apa yang berlaku, bidadari tersebut menyelam ke dalam air dan tidak lama kemudian muncul semula dengan sebilah kapak yang diperbuat daripada emas. “Inikah kapak pakcik?” Bidadari bertanya. “Bukan!” jawab pakcik tersebut tanpa berlengah. Bidadari menyelam semula dan muncul pula dengan kapak yang diperbuat daripada perak. “Ini?” tanyanya semula. “Pun bukan!” pemburu menjawab. Kali ketiga, bidadari muncul dengan kapak buruk dan using. “Jadi ini kapak kamu?” “Ya!”ujar pemburu gembira. Bidadari tersenyum. “Disebabkan kamu jujur, saya hadiahkan kamu ketiga-tiga kapak ini,”kata bidadari. Pemburu pun pulang dengan gembira.

Tidak lama selepas peristiwa itu, pemburu berjalan lagi di tepi sungai. Kali ini dia ditemani oleh isterinya yang sudah tua dan nyanyuk. Tiba-tiba, isteri pemburu tergelincir dan jatuh ke dalam sungai! Sekali lagi pemburu menangis dan meratap kehilangan isteri sehidup sematinya, sampailah bidadari tempohari muncul semula. Setelah menceritakan apa yang berlaku, bidadari menyelam dan muncul tidak lama kemudian dengan memimpin seorang wanita secantik Fasha Sanda. Belum sempat bertanya, pemburu telah menjerit, “Ya, inilah isteri saya!!” Wajah bidadari mencuka. “O, pasal kapak boleh jujur, pasal perempuan menipu pula!”


Beginilah orang Islam, harta boleh dikorbankan dan jujur untuk agama tanpa berfikir panjang, tetapi bab wanita dan cinta, macam-macam helah dan alasan,” s

“tapi jangan sangka buruk dengan pakcik tua ni, dengar dulu sampai habis.”

Apa jawapan pakcik tua ni kepada bidadari? Katanya, “Jangan kau marah wahai bidadari yang mulia. Biar aku menjelaskan. Kan ke bertanya tu kunci husnuzzon? Begini, aku takut kalau aku katakan tidak pada wanita yang secantik Fasha Sanda ini, kau akan muncul dengan wanita secantik Erra Fazira pula. Kemudian sekali lagi aku akan berkata tidak dan kau akan menyelam semula dengan menyelamatkan isteriku yang sebenar. Ketika itu baru aku akan berkata ya, ini isteriku, akan tetapi aku takut engkau akan menghadiahkan kepadaku Fasha Sanda dan Erra sekali untuk dibawa pulang atas sebab kejujuranku. Sesungguhnya aku telah tua dan tidak mampu lagi menjaga mereka. Jadi, aku katakana ya awal tadi supaya kau marah dan hanya memulangkan kepadaku isteri tua nyanyukku, kekasih awal dan akhirku,” pemburu menjelaskan dengan panjang lebar dan sebak.

“Begitulah kisah pemburu tua, jadi apa pengajaran kedua yang kita dapat? Jangan cepat menuduh, jangan berprasangka!

sumber : nurilhakim.blogspot.com

Panduan Memberi Nama Anak (Jepun)

01. Yang pemarah - KEIJI CACIMAKI

02. Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA

03. Yang bisu - KIETA TADASORA

04. Yang suka makan nasi - NANACHI KASIBANYA

05. Yang suka layan blues - APO NADIKATO

06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI

07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARA

08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI

09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI

10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA

11. Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA

12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI

13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI

14. Yang Lembab - AYUMI SIPUTBABI

15. Yang suka BERSUMPAH - SAIIFOO BAUKARI

sumber : nurilhakim.blogspot.com
-who got it from -
ustaznazmi.blogspot.com

tagged from TepT

simply put

Here are the rules ;

1. List these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog.
3. Tell 6 unspectacular quirks of yours.
4. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blog.
5. Link the person who tagged you.
6. Leave a comment for each blogger.


No.1 ;

ACCOMPLISHED

No.2 ;

1. was raised in Glasgow,UK.
2. like BLUE
3.
can solve a 3x3 and 4x4 rubik's cube
4. single (true love comes after marriage) (at-toyyibat li-toyyibin)
5. love anime and japanese songs
6. prefer English over Malay by a slight magnitude (also speak some arabic)
7. not perfect

No.3 ;

1. sometimes mentally wander
2. tend to procrastinate (got to fix that!!!)
3. sometimes say unappropriate things
4. am sometimes pessimistic when i should be optimistic
5. prone to burn-out (loss of will to study)
6. sometimes self-centred (gotta fix that too)

No.4 ;


No.5 ;


?? Help ??

Homeless on the street




"What did you give him money for? Anyone can tell he's just pretending. He'll only spend the money on drugs." How many times has a friend said those words to you when you gave a few coins to a person b

egging on the street?


Chances are that if you are reading this article on the Internet, you probably had breakfast this morning. Chances are that if you are reading it in the evening, you had lunch and dinner, too. Or if you didn't have breakfast, lunch, or dinner today, it might have been your choice. You could have had orange juice for breakfast if you had wanted, followed by either tea or coffee. Before breakfast, you probably got out of a cozy bed where you slept well all night, having watched TV or gone out with friends the evening before.


Imagine things were a bit different (well, actually, a lot different), and at the end of the day yesterday, you didn't go to bed, because you had no bed and no home to go to. Where would you have gone? Can you possibly imagine, just for a moment, if you had nowhere to sleep tonight? What would you do? Where would you go? Worse than that, imagine you had no mobile phone or money in your pocket. Nothing! What would you do?


Many, many young people find themselves in this dilemma every single day. They have nowhere to stay, no money to spend, and nothing to do for the whole day ahead of them. In every big city in the world, just around the corner from those high streets where millions of pounds are spent every day in fancy shops and restaurants, young men and women sit begging on the street. It is one of the most shameful things of our modern age that while many live in comfort, lacking nothing, many more live lives of total despair, not knowing where the next meal will come from or how they can manage to find a place to lay down their heads in safety for the night.


What makes the problem of homelessness even worse is that when people find themselves in such a situation, that is when the trouble really starts. Circumstances lead them to meet characters who are perhaps not the best people to have as friends. Maybe crime or even prostitution are the only ways of getting access to any money. People you thought you could rely on, let you down and steal what little you have. The situation keeps going from bad to worse.


Now, just before we go on, we need to admit that there are causes for this situation. Some people say that young people in this situation don't try hard enough to get jobs or look for adequate shelters offered by the many charities that exist to look after them. Some blame drugs or alcohol. Others say that those young people themselves didn't try hard enough to make it work at home, and they left too hastily. We can come back to all of that. Just for now, though, let's admit that the situation exists. Blaming someone is not going to solve the problem. Many people your age have nowhere to live. That is the fact of it. No fingers to point. No one to blame. Just a fact.


So what are we, as Muslims, to do about this? Do we condemn the homeless to their lives of misery because they have not managed to keep up with the demands of modern life? Maybe a row at home was the cause of the young persons' leaving the family home and setting off to the big city. Maybe there was some kind of abuse at home, either physical or sexual, which led them to leave. Maybe they were just too headstrong to stay in a family where parents were making quite ordinary demands of them. The situation is, of course, very complex. What, though, can we do?


First of all, like our beloved Prophet (peace and blessings be upon him), we ought to thank Almighty Allah whenever we see someone less fortunate than ourselves, that we have not been given that particular trial in our lives. We need to thank Allah each day for the comforts we enjoy and take for granted. Even though we might, at times, argue with parents, we thank Allah that they are there for us when we need them. We should thank Allah, too, that we really lack for nothing in life. Sure we moan and complain when we don't get quite the right brand that we asked for or when things don't go perfectly according to plan, but we really lack for nothing. As Muslims, we should be ever grateful for the good things we enjoy in life, saying al-hamdu lillah for them.


We need to be proactive, too. In other words, instead of just shaking our heads and saying how terrible it is that there are homeless young people on our streets, we should do something about it. We can look up many of the charities who work in this field. Do they need help? Do we have talents that could be offered? It need not be something big, but could be something as simple as writing a letter to an MP or a short article for a school or college magazine, highlighting the plight of the homeless and suggesting things such as affordable housing as ways out of the problem.


During Ramadan in particular, we turn our thoughts to those who are less fortunate than us. Maybe next Ramadan we could team up with others to offer help to the homeless. We could look for youth outreach programs, which try to give help and support where needed. We could even suggest to mosque leaders that the mosque might get involved in running a soup kitchen or collecting clothes and blankets. Apart from the help this would give where it is needed, it would also show the local community that Muslims care — not just about themselves, but also for any who are in need. It might even make those going to the mosque spare a thought for others too.


Knowledge is power. We can empower ourselves and others by finding out more about this terrible problem. Islamic societies at university might like to get involved to show their student friends what Islam is really about. It is easy to give a talk or hand out a few leaflets. Helping the homeless would really make people sit up and think.


And, next time, when someone asks you on the street to "spare the price of a cup of tea" or to "give any spare change," instead of making moral judgments, perhaps you should simply help. If some of those homeless are not telling the truth and are not really in need, they will have Allah to answer for. If you give some help for Allah's sake, out of a genuine care for someone less well-off than you, then you, too, will be rewarded by Allah for your good intention. In sha' Allah, young Muslims working together can make a difference to the lives of people who have nothing. Even if we can help just one person, we will have indeed made a big difference.



-quoted from idristawfiq -


p/s : here in Egypt, the rate of the poor is pretty high compared to Malaysia. so the sight of a homeless person is quite common. The standard of living here is also quite far back from M'sia.


For Malaysian readers, Malaysia is a really, really, really nice country to live in. appreciate it.


Thanks for the award, manisah



Monday, December 1, 2008

ISLAM mengongkong???

let's contemplate and look into this statement for a second

'ISLAM mengongkong kehidupan seharian dan menyekat kebebasan berfikir'
"ini x boleh makan, ini x boleh buat, aurat kena tutup ......"

inilah hujah yang dilemparkan oleh musuh2 Islam,
malah, mungkin terlintas di hati muslimin sendiri yang masih tercari2 apakah maksud Islam itu sebenarnya.... na'uzubillah min zalik...

jadi,
KENAPA Allah hantar guru (Rasul) dan guidline (Quran) kepada kita?

ok... let's make an analogy

there's this dad.... he has a little kid.... ayah ini membiarkan anaknya.... ayah ini memberi kebebasan kepada anaknya untuk berfikir sendiri dah bertindak sendiri.... ....... what do YOU think will become of this kid???

jeng3... camtulah makhluk bergelar manusia... sangat jahil dah perlukan kepada tunjuk ajar...
mampukah manusia menyusun kehidupannya sendiri, masyarakat, alam without divine intervention... history has proven that all civilizations built upon foundations created by man has crumbled..., aztecs, babylon, greece, rome... who better than to give advice and guidance than ALLAH ,AL-ALIM, AL-HAKIM...
in fact the only civilization to be standing till today since it's foundation is.... take a guess..... yeah, of course Islam which once covered nearly the entire globe...


another analogy

i have a mercedes benz... rosak.... so i go to a perodua workshop and ask guidance from a mechanic there (who of course works for perodua) and who uses a perodua guidline....

so?
of course laa x jadi... kereta mercedes kenalah hantar kat orang yang buat kereta tu... bukan perodua yg buat... mercedes yang buat.... and then bila dah hantar kat workshop mercedes,
kita kena yakinlaa dengan apa yang dilakukan mechanic mercedes tersebut, walaupun kita x tahu apa sebenarnya yang dia buat, tapi dah bidang dan kepakaran dia... kita pun rela... berserah kepadanya..

kalo nak kait dgn life kita.. camtu la jugak... siapa yang ciptakan kita?
ALLAH
siapa yang paling arif tentang kita?
ALLAH
who's know what's best for us?
ALLAH
who would be best to arrange a way of life for us?
ALLAH
kepada siapa harus dan sebaik-baiknya kita berserah
ALLAH


clear as crystal isn't it??

so jgnlah kita persoalkan ketetapan ALLAH... cubalah ikuti sedaya upaya... dan yakinlah... walaupun tidak nampak, itulah yang terbaik untuk kita...

Firman ALLAH s.w.t


surah Baqarah, ayat 216:

"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak Mengetahui."


jadi x perlulah kita ikut PUNK, SKIN, SEKULAR, dan sebagainya
we already have a perfect way of life..... ISLAM

let's ask ourselves, setakat mana islam embedded into our lives?

so it can be inferred that the statement is of course, absolutely, undeniably false..

-muslim that cares-

Wednesday, November 26, 2008

in the spotlight

my family was in the news!
bharian.com

but they got my bit wrong. Alex is in egypt, not Saudi Arabia.

my parents must be proud....

"Abi, Mama... thanks for everything!!!
love you both so much!!!"

Tuesday, November 25, 2008

TAGed

1) do you think you're hot?
yeah... huhu

2) upload ur favourite picture of u.
3)Why do you like that picture?
makes me look good i guess

4)When was the last time you ate pizza?
haha...coincidence...
yesterday L.E 12

5)The last song you listened to?
chi's sweet home

6)What are you doing right now besides this?
studying biochemistry (my killer subject right now)

7)What name would you prefer besides yours?
None... I like my name

8)who tagged you?
Qila okeyh...

People i tag

whoever reads this... haha

Monday, November 24, 2008

bon voyage!!

THE NILE RIVER

During my stay in Cairo i got the chance to ride the nile...
b4 that...

Here's Cairo in brief... noisy, you can here a car horn every 3 seconds! ... busy... crowded (the population of cairo itself is the same as Malaysia!)... hot (it was still sumer then)... dusty, Cairo has one of the highest IPU (indeks pencemaran udara) in the world... when i first arrived, i could feel the dust in my nose with every breathe!! took quite some time getting used to...

so our trip down the river took us away from all of that.. we got a sail boat and went on a seren, leisurely, tranquill and calm voyage down the river... it was at night btw... the scene was spectacular... the breeze was cool, fresh and rejuvenating... the river soaked up much of the dust, so i savoured every breathe...


finally.... WIFI!!

it's been 2 months since i arrived in alex...
it wasn't untill just now, that the contractor finished with the WIFI... they said "bukrah khalas" (which means 'esok siap' in malay), 1 month ago!!... and it wasn't untill
last week the wardrobe arrived... before that, my room was a mess!!!..

well now i can update my blog... but seeing to that i have the time that is....

Wednesday, October 29, 2008

busy

sementara dapat online ni... nak coretkan sikit

right now i'm at an uncle's house... manager petronas kat egypt...

for now, the wi-fi at the hostel hasn't been installed yet... so i can't go online that often...

so i'm entering my second week of lecture's... and you know how they say university is not like school?? well... they're right...

i have lecture's 6 days a week... only friday i get to unwind...

oh ya next week i have an exam!!!!

wish me all the best...

that's all i can manage in this very limited time i have.,..

all the best!!!

Wednesday, September 24, 2008

departure....

20 September 2008 -
DEPARTURE DATE

buh gambar je laa eh...




















Friday, September 19, 2008

life as doctor

Students from the medical school were receiving their first anatomy class with a real dead body...

They were all gathered around the surgery table with the dead body covered with a white sheet. Then the Professor started the class by telling them "In medicine, it is necessary to have 2 important qualities as a doctor. The first is that you not be disgusted"

The Prof. uncovered the sheet , sunk his finger in the ass of the dead body, withdrew it and sucked it. "Go ahead and do the same thing" he told his students

the students freaked out, hesitated and subsequently taking turns, stuck their finger in the ass of the dead body and sucked it after withdrawing it.

When everyone finished, the professor looked at them and told them, "The second important quality is observation. I stuck my middle finger and sucked the index. Pay attention people!!"

time to get organised!!!


my birthday's on may... cows eat hay...
eggs, chicken lay....
playstation, people play...
OK!!!.... tomorrows the big day!


so, like the title says TIME TO GET ORGANISED!!!

what I'm referring to actually is mentally... emotionally... spiritually

Get my point???

so yeah, by tomorrow i should be in check and in tip-top condition....

adios amigos....

oh yeah!
happy treasure hunting.... for the night that khairun min alfi shahr, especially in this last third of ramadhan



video

Monday, September 15, 2008

5 days... and counting

perasaan aku skrng?

TeNSioN$!!! .... streamyx rosak... susah nak online... ni pun gune dial up... brape kb ntah persecond... dalam hari2 terakhir ni la nak contact sume org....

CuAK#%!!! .... 5 hari je lg dah nak pegi negara orang... kena STUDY and survive...

Blurrr.... packing barang, dan shopping untuk barang2 yang akan di'pack' .... much harder than it sounds... much complicated than it seems... dan sgt2 blur...

and after those comes

seDih...
ExciTed...
moTivated...
TerriFied...
anXious...
GLum...
woRRied...
tHRILLed...
aGitAted...
cOnceRNed....
bLUE....
OVERwrought....
appREhensive....
nerVous....

it's a huge mix of feelings that i can't seem to put my finger on the appropriate word.... i wonder if there is even a eord to describe how i'm feeling right this instance....

rabbi yassirna wala tuássirna!

Sunday, August 31, 2008

ahlan wa sahlan

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN

hope we all get lailatul qadar this year

Saturday, August 30, 2008

GraDuaTioN !?!?!?


30hb. Ogos 2008 - ukm, setelah 3 bulan menjalani kursus persediaan ke timur tengah, 90 lebih pelajar pre-medic telah graduate.... majlisnya ringkas; amanat dari sponsor, sesi bergambar, penyampaian sijil dan jamuan lunch.
apa yang ku dapat?.... 3 bulan?
1. pendedahan tentang budaya mesir
2. bahasa mesir... (Egypt uses arabic but it differs from standard arabic)
3. friends
4. how to swim
5. duit (haha)
6. laptop (haha again)
waaa... tinggal 21 hari je lagi aku berada di Malaysia.... x sangka begitu cepat masa berlalu....
dulu jadi orang puteh, skarang jadi pak arab pulak... huhu
"life is like a box of chocolates, you never know what you'll get" - Forest Gump


Sunday, August 17, 2008

Saturday, August 16, 2008

TAG!! you're it...

1) What is the most important thing in your life?
Iman

2) What is the last thing that you bought with your own money?
air soya 1 litre .... (beli tadi b4 naik kelas, dahaga gila)

3) Where do you wish to get married?
at home

4) How old do you think you will be permanently owned by your love?
hmmm..... as long as love prevails...

5) Are you in love?
i'm trying not to... not yet anyway... study 1st....

6) Where was the last restaurant you had dinner?
a restaurant in bangi (x ingat nama)... with my friends

7) Name the latest book that you bought?
harry potter and the chamber of secrets (birthday present for my lil' sis)

8) What is your full name?
Muhammad Anas bin Kamarudin bin Idris bin Abbas bin Othman

9) Do you prefer your mother or father?
that's not fair!!!..

10) Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
Nabi Muhammad S.A.W

11) Christina or Britney?
neither....

12) Do you do your own laundry?
currently, nope... do it at home

13) The most exciting place you want to go?
beijing - olympics

14) Hugs or kisses?
hugs

15) Point out 5 things about the person who tagged you.
AQILAH
1. manja
2. manja
3. cute
4. suka tgkp gmbar
5. suka purple

16) 8 things I am passionate about:
1. Islam
2. family
3. anime
4. manga
5. general knowledge
6. games
7. study
8. myself

17) 8 things I say too often:

1. assalamualaikum
2. asal malas ah?
3. asal lapar ah? (nak ajak mmber makan)
4. sollu 'ala nabi

ntah la.... aku ni pndiam skit... aku berckap bila perlu je and when i feel like it...


18) 8 books I’ve read recently:
1. Quran....
2. Life as a doctor
3. I.Q, E.Q and S.Q

4. Clinical anatomy (cikit)
5. artemis fowl the lost colony
6. prey - michael crichton
7. Ayat2 cinta (ni not so recently, but agak reent gak la)
8. spiderwhick chronicles (all of them)

19) 8 songs I could listen to over and over again:
ntah... bukan ingat pun tajuk lagu... repeat je lagu2 yg ada dlm hp aku... tapi aku mnat gile lagu jepun.. lagu melayu, ckit gile yg aku layan... lagu bi mmg aku layan arr

20) 8 things I learned last year:
1. perihal menahan marah (bersabar)
2. about self-confidence
3. the importance of tahajud
4. what my friends really mean to me (pindah... huhu)
5. the importance of avoiding procrastination (SPM)
6. 'bout responsibility
7. what people think of me
8. to do what i say to other people


sorry eh lmbat feedback, qila...


Saturday, August 9, 2008

hamda lillah

napa?

coz aku baru beli laptop baru petang tadi!!!

Compaq Presario V3839TU

post ni ditaip menggunakannya....

sekian terima kasih...

p/s : i'll put a pic of it l8er

walla..

Saturday, July 19, 2008

....al-iman yazidu wa yanqus...


ingat x physics form 5... transverse waves.... ada crest, ada trough.... haa... cani laa lebih kurang iman kita.... cuma mungkin berbeza sikit pattern dia... slalu kat atas..... insyaAllah...... slalu kat trough, skali skala je naik atas...... na'uzubIllah.

~ al-imanu yazidu qa yanqus ~

Bagaimana cara memperbaharui iman? here's a few ways.

1. Perbanyaklah menyemak ayat-ayat Al-Quran

Al-Qur’an diturunkan Allah sebagai cahaya dan petunjuk, juga sebagai ubat bagi hati manusia. “Dan Kami turunkan dari Al-Qur’an sesuatu yang menjadi ubat dan rahmat bagi orang-orang yang beriman.” (Al-Isra’: 82).

Kata Ibnu Qayyim, yang seharusnya dilakukan oleh seorang muslim untuk menyembuhkan hatinya melalui Al-Quran, “Caranya ada dua macam: pertama, engkau harus mengalihkan hatimu dari dunia, lalu engkau harus menempatkannya di akhirat. Kedua, sesudah itu engkau harus menghadapkan semua hatimu kepada pengertian-pengertian Al-Qur’an, memikirkan dan memahami apa yang dimaksud dan mengapa ia diturunkan. Engkau harus mengamati semua ayat-ayat-Nya. Jika suatu ayat diturunkan untuk mengubati hati, maka dengan izin Allah hati itu pun akan sembuh.”

2. Rasakan keagungan Allah seperti yang digambarkan Al-Qur’an dan Sunnah


Al-Qur’an dan Sunnah banyak sekali mengungkap keagungan Allah swt. Seorang muslim yang ketika dihadapkan dengan keagungan Allah, hatinya akan bergetar dan jiwanya akan tunduk. Kekhusukan akan hadir mengisi relung-relung hatinya.

Resapi betapa agungnya Allah yang Maha Mendengar, Maha Mengetahui, yang memiliki nama-nama yang baik (asma’ul husna). Dialah Al-’Azhim, Al-Muhaimin, Al-Jabbar, Al-Mutakabbir, Al-Qawiyyu, Al-Qahhar, Al-Kabiir, Al-Muth’ali. Dia yang menciptakan segala sesuatu dan hanya kepada-Nya lah kita kembali.

Jangan sampai kita termasuk orang yang disebut ayat ini, “Dan mereka tidak mengagungkan Allah dengan pengagungan yang semestinya, padahal bumi dan seluruhnya dalam genggaman-Nya pada hari kiamat dan langit digulung dengan tangan kanan-Nya.” (Az-Zumar: 67)

3. Carilah ilmu syar’i

Sebab, Al-Qur’an berkata, “Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hamba-Nya ialah orang-orang yang berilmu.” (Fathir: 28). tolibul ilmi minal mahdi ilallahdi.. tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad.

Allah berfirman, “Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?” (Az-Zumar: 9). Orang yang tahu tentang hakikat penciptaan manusia, tahu tentang syariat yang diturunkan Allah sebagai tata cara hidup manusia, dan tahu ke mana tujuan akhir hidup manusia, tentu akan lebih khusyuk hatinya dalam ibadah dan kuat imannya dalam aneka gelombang ujian ketimbang orang yang jahil.

Orang yang tahu tentang apa yang halal dan haram, tentu lebih bisa menjaga diri daripada orang yang tidak tahu. Orang yang tahu bagaiman dahsyatnya siksa neraka, tentu akan lebih khusyuk. Orang yang tidak tahu bagaimana nikmatnya surga, tentu tidak akan pernah punya rasa rindu untuk meraihnya.

4. Perbanyaklah amal shalih

berlumba-lumbalah kita ntuk mengumpul entrance fees (pahala and rahmat) ke tempat paling best.... paradise “Berlomba-lombalah kamu kepada (mendapatkan) ampunan dari Rabb-mu dan surga yang luasnya seluas langit dan bumi.” (Al-Hadid: 21)

semoga kita tergolong dalam golongan yang digambarkan Allah swt., “Mereka sedikit sekali tidur pada waktu malam, dan pada akhir-akhir malam mereka memohon ampunan (kepada Allah). Dan, pada harta-harta mereka ada hak untuk orang miskin yang meminta dan orang miskin yang tidak mendapat bagian.” (Adz-Dzariyat: 17-19)

Banyak beramal soleh, akan menguatkan iman kita. Jika kita kontinu dengan amal-amal soleh, Allah akan mencintai kita. Dalam sebuah hadits qudsy, Rasulullah saw. menerangkan bahwa Allah berfirman, “Hamba-Ku senantiasa bertaqarrub kepada-Ku dengan mengerjakan nafilah sehingga Aku mencintainya.” (Shahih Bukhari no. 6137)

5. Lakukan berbagai macam ibadah


Ibadah memiliki banyak ragamnya. Ada ibadah fisik seperti puasa, ibadah materi seperti zakat, ibadah lisan seperti doa dan dzikir. Ada juga ibadah yang yang memadukan semuanya seperti haji. amalan2 harian pun jd ibadah sperti makan, mandi, gi toilet jika nawaitu lillah dan. Semua ragam ibadah itu sangat bermanfaat untuk menyembuhkan lemah iman kita.

Puasa membuat kita khusyu’ dan mempertebal rasa muraqabatullah (merasa diawasi Allah). Shalat rawatib dapat menyempurnakan amal-amal wajib kita kurang sempurna kualitinya. Berinfak mengikis sifat bakhil dan penyakit hubbud-dunya. Tahajjud menambah kekuatan.

Banyak melakukan berbagai macam ibadah bukan hanya membuat baju iman kita makin baru dan cemerlang, tapi juga menyediakan bagi kita begitu banyak pintu untuk masuk surga. Rasulullah saw. bersabda,
“Barangsiapa yang menafkahi dua istri di jalan Allah, maka dia akan dipanggil dari pintu-pintu surga: ‘Wahai hamba Allah, ini adalah baik.’ Lalu barangsiapa yang menjadi orang yang banyak mendirikan shalat, maka dia dipanggil dari pintu shalat. Barangsiapa menjadi orang yang banyak berjihad, maka dia dipanggil dari pintu jihad. Barangsiapa menjadi orang yang banyak melakukan puasa, maka dia dipanggil dari pintu ar-rayyan. Barangsiapa menjadi orang yang banyak mengeluarkan sedekah, maka dia dipanggil dari pintu sedekah.”
(Bukhari no. 1798)

6. Hadirkan perasaan takut mati dalam keadaan su’ul khatimah

Rasa takut su’ul khatimah akan mendorong kita untuk taat dan senantiasa menjaga iman kita. Penyebab su’ul khatimah adalah lemahnya iman menenggelamkan diri kita ke dalam jurang kedurhakaan. Sehingga, ketika nyawa kita dicabut oleh malaikat Izrail, lidah kita tidak mampu mengucapkan kalimat laa ilaha illallah di hembusan nafas terakhir.

"Allahumma khtimlana bi husnil khatimah, wa la takhtim alaina bi su'ul khatimah!"

7. Banyak-banyaklah ingat mati

Rasulullah saw. bersabda, “Dulu aku melarangmu menziarahi kubur, ketahuilah sekarang ziarahilah kubur karena hal itu bisa melunakan hati, membuat mata menangism mengingatkan hari akhirat, dan janganlah kamu mengucapkan kata-kata yang kotor.” (Shahihul Jami’ no. 4584)

Rasulullah saw. juga bersabda, “Banyak-banyaklah mengingat penebas kelezatan-kelezatan, yakni kematian.” (Tirmidzi no. 230)

Mengingat-ingat mati bisa mendorong kita untuk menghindari diri dari berbuat durhaka kepada Allah; dan dapat melunakkan hati kita yang keras. Karena itu Rasulullah menganjurkan kepada kita, “Kunjungilah orang sakit dan iringilah jenazah, niscaya akan mengingatkanmu terhadap hari akhirat.” (Shahihul Jami’ no. 4109)

Melihat orang sakit yang sedang sakaratul maut sangat memberi bekas. Saat berziarah kubur, bayangkan kondisi keadaan orang yang sudah mati. Tubuhnya rusak membusuk. Ulat memakan daging, isi perut, lidah, dan wajah. Tulang-tulang hancur.

Bayangan seperti itu jika membekas di dalam hati, akan membuat kita menyegerakan taubat, membuat hati kita puas dengan apa yang kita miliki, dan tambah rajin beribadah.

8. Mengingat-ingat dahsyatnya keadaan di hari akhirat

Ada beberapa surah yang menceritakan kedahsyatan hari kiamat. Misalnya, surah Qaf, Al-Waqi’ah, Al-Qiyamah, Al-Mursalat, An-Naba, Al-Muththaffifin, dan At-Takwir. Begitu juga hadits-hadits Rasulullah saw.

Dengan membacanya, mata hati kita akan terbuka. Seakan-akan kita menyaksikan semua itu dan hadir di pemandangan yang dahsyat itu. Semua pengetahuan kita tentang kejadian hari kiamat, hari kebangkitan, berkumpul di mahsyar, tentang syafa’at Rasulullah saw., hisab, pahala, qishas, timbangan, jembatan, tempat tinggal yang kekal di surga atau neraka; semua itu menambah tebal iman kita.

9. Berinteraksi dengan ayat-ayat yang berkaitan dengan fenomena alam


Aisyah pernah berkata, “Wahai Rasulullah, aku melihat orang-orang jika mereka melihat awan, maka mereka gembira karena berharap turun hujan. Namun aku melihat engkau jika engkau melihat awan, aku tahu ketidaksukaan di wajahmu.” Rasulullah saw. menjawab, “Wahai Aisyah, aku tidak merasa aman jika di situ ada adzab. Sebab ada suatu kaum yang pernah diadzab dikarenakan angin, dan ada suatu kaum yang melihat adzab seraya berkata, ‘Ini adalah awan yang akan menurunkan hujan kepada kami’.” (Muslim no. 899)

Begitulah Rasulullah saw. berinteraksi dengan fenomena alam. Bahkan, jika melihat gerhana, terlihat raut takut di wajah beliau. Kata Abu Musa, “Matahari pernah gerhana, lalu Rasulullah saw. berdiri dalam keadaan ketakutan. Beliau takut karena gerhana itu merupakan tanda kiamat.”

10. Berdzikirlah yang banyak

Melalaikan dzikirulah adalah kematian hati. Tubuh kita adalah kuburan sebelum kita terbujur di kubur. Ruh kita terpenjara. Tidak bisa kembali. Karena itu, orang yang ingin mengobati imannya yang lemah, harus memperbanyak dzikirullah.“Dan ingatlah Rabb-mu jika kamu lupa.” (Al-Kahfi: 24) “Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah lha hati menjadi tentram.” (Ar-Ra’d: 28)

Ibnu Qayim berkata, “Di dalam hati terdapat kekerasan yang tidak bisa mencair kecuali dengan dzikrullah. Maka seseorang harus mengobati kekerasan hatinya dengan dzikrullah.”

12. Perbanyaklah munajat kepada Allah dan pasrah kepada-Nya


Seseorang selagi banyak pasrah dan tunduk, niscaya akan lebih dekat dengan Allah. Sabda Rasulullah saw., “Saat seseorang paling dekat dengan Rabb-nya ialah ketika ia dalam keadaan sujud, maka perbanyaklah doa.” (Muslim no. 428)

Seseorang selagi mau bermunajat kepada Allah dengan ucapan yang mencerminkan ketundukan dan kepasrahan, tentu imannya semakin kuat di hatinya. Semakin menampakan kehinaan dan kerendahan diri kepada Allah, semakin kuat iman kita. Semakin banyak berharap dan meminta kepada Allah, semakin kuat iman kita kepada Allah swt.

12. Tinggalkan angan-angan yang muluk-muluk


Ini penting untuk meningkatkan iman. Sebab, hakikat dunia hanya sesaat saja. Banyak berangan-angan hanyalah memenjara diri dan memupuk perasaan hubbud-dunya. Padahal, hidup di dunia hanyalah sesaat saja.

Allah swt. berfirman, “Maka bagaimana pendapatmu jika Kami berikan kepada mereka kenikmatan hidup bertahun-tahun, kemudian datang kepada mereka adzab yang telah dijanjikan kepada mereka, niscaya tidak berguna bagi mereka apa yang mereka selalu menikmatinya.” (Asy-Syu’ara: 205-207)

“Seakan-akan mereka tidak pernah diam (di dunia) hanya sesaat saja pada siang hari.” (Yunus: 45)

13. Memikirkan kehinaan dunia

Hati seseorang tergantung pada isi kepalanya. Apa yang dipikirkannya, itulah orientasi hidupnya. Jika di benaknya dunia adalah segala-galanya, maka hidupnya akan diarahkan untuk memperolehnya. Cinta dunia sebangun dengan takut mati. Dan kata Allah swt., “Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdaya.” (Ali Imran)

Karena itu pikirkanlah bawa dunia itu hina. Kata Rasulullah saw., “Sesungguhnya makanan anak keturunan Adam itu bisa dijadikan perumpamaan bagi dunia. Maka lihatlah apa yang keluar dari diri anak keturunan Adam, dan sesungguhnya rempah-rempah serta lemaknya sudah bisa diketahui akan menjadi apakah ia.” (Thabrani)

Dengan memikirkan bahwa dunia hanya seperti itu, pikiran kita akan mencari orientasi ke hal yang lebih tinggi: surga dan segala kenikmatan yang ada di dalamnya.

14. Mengagungkan hal-hal yang terhormat di sisi Allah


“Barangsiapa yang mengagungkan syiar-syiar Allah, maka sesungguhnya itu dari ketakwaan hati.” (Al-Hajj: 32)

“Dan barangsiapa mengagungkan apa-apa yang terhormat di sisi Allah, maka itu adalah lebih baik baginya di sisi Rabb-nya.” (Al-Hajj: 30)

Hurumatullah adalah hak-hak Allah yang ada di diri manusia, tempat, atau waktu tertentu. Yang termasuk hurumatullah, misalnya, lelaki pilihan Muhammad bin Abdullah, Rasulullah saw.; tempat-tempat suci (Masjid Haram, Masjid Nabawi, Al-Aqha), dan waktu-waktu tertentu seperti bulan-bulan haram.

Yang juga termasuk hurumatullah adalah tidak menyepelekan dosa-dosa kecil. Sebab, banyak manusia binasa karena mereka menganggap ringan dosa-dosa kecil. Kata Rasulullah saw., “Jauhilah dosa-dosa kecil, karena dosa-dosa kecil itu bisa berhimpun pada diri seseornag hingga ia bisa membinasakan dirinya.”

15. Menguatkan sikap al-wala’ wal-bara’

Al-wala’ adalah saling tolong menolong dan pemberian loyalitas kepada sesama muslim. Sedangkan wal-bara adalah berlepas diri dan rasa memusuhi kekafiran. Jika terbalik, kita benci kepada muslim dan amat bergantung pada musuh-musuh Allah, tentu keadaan ini petanda iman kita sangat lemah.

Memurnikan loyalitas hanya kepada Alah, Rasul, dan orang-orang beriman adalah hal yang bisa menghidupkan iman di dalam hati kita.

16. Bersikap tawadhu


Rasulullah saw. bersabda , “Merendahkan diri termasuk bagian dari iman.” (Ibnu Majah no. 4118)

Rasulullah juga berkata, “Barangsiapa menanggalkan pakaian karena merendahkan diri kepada Allah padahal dia mampu mengenakannya, maka Allah akan memanggilnya pada hati kiamat bersama para pemimpin makhluk, sehingga dia diberi kebebasan memilih di antara pakaian-pakaian iman mana yang dikehendaki untuk dikenakannya.” (Tirmidzi no. 2481)

Maka tak heran jika baju yang dikenakan Abdurrahman bin Auf –sahabat yang kaya—tidak beda dengan yang dikenakan para budak yang dimilikinya.

17. Perbanyak amalan hati


Hati akan hidup jika ada rasa mencintai Allah, takut kepada-Nya, berharap bertemu dengan-Nya, berbaik sangka dan redha dengan semua takdir yang ditetapkan-Nya. Hati juga akan penuh dengan iman jika diisi dengan perasaan syukur dan taubat kepada-Nya. Amalan-amalan hati seperti itu akan menghadirkan rasa khusyuk, zuhud, wara’, dan mawas diri. Inilah halawatul iman (manisnya iman)

18. Sering menghisab diri

Allah berfirman, “Hai orang-ornag yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang diperbuatnya untuk hari esok (akhirat).” (Al-Hasyr: 18)

Umar bin Khattab r.a. berwasiat, “Hisablah dirimu sekalian sebelum kamu dihisab.” Selagi waktu kita masih longgar, hitung-hitunglah bekal kita untuk hari akhirat. Apakah sudah cukup untuk mendapat ampunan dan surga dari Allah swt.? Sungguh ini sarana yang efektif untuk memperbaharui iman yang ada di dalam diri kita.

19. Berdoa kepada Allah agar diberi ketetapan iman

Perbanyaklah doa. Sebab, doa adalah kekuatan yang luar biasa yang dimiliki seorang hamba. Rasulullah saw. berwasiat, “Iman itu dijadikan di dalam diri salah seorang di antara kamu bagaikan pakaian yang dijadikan, maka memohonlah kepada Allah agar Dia memperbaharui iman di dalam hatimu.”

Ya Allah, perbaharuilah iman yang ada di dalam dada kami. Tetapkanlah hati kami dalam taat kepadamu. Tidak ada daya dan upaya kami kecuali dengan pertolonganMu.


dipetik dari www.kebunhikamah.com
sekadar tazkiyyatunnafs