Tuesday, December 8, 2009

Mudah je....

Salamullah 'alaikum.

Kaifa halukum? (apa khabar?)
Kaifa halQuluubakum??? (apa khabar hati?)
.
..
...
selalu kita bertanya khabar kawan kita, sehat ke? da makan ke? penat ke?
tapi pernah tak kita prihatin terhadap HaTi kawan kita?
tenang atau gelisahkah kawan kita, dekat atau jauhkah dia drpd Allah?...
And at the same time perlu juga kita selalu bertanyakan begitu pd diri kita sendiri...


saya sgt tertarik dan suka dengan kata2 ini

Kalau boleh, biar sahabat2 kita masuk syurga dulu drpd kita...


maksudnya di sini, kita menyayangi kawan kita lebih drpd diri kita sendiri ('ithar'),
iaitu tingkat tertinggi dalam berukhwah,
yang mana serendah2 tingkat dlm berukhwah adalah 'husnuzzon' (bersangka baik)
kita menyayangi mereka duniawi dan ukhrawi...

Kita berasa senang sahabat2 sekeliling kita *Healthy, tenang, happy, berjaya, hebat, bahagia, cukup makan, hidup dalam ketaatan kpd Allah, mudah beramal, benci maksiat etc2.

*WHO definition - Health
" State of complete physical, mental and social well-being, not merely the absence of disease of infirmity"

(mencelah masuk medic sikit, community medicine to be exact)


Sebenarnya nak kongsi hadith ni je...
sgt Mudah.......... tgh duduk2 saja dalam tram/bus, berjalan kaki balik rumah, atau bila2 masa sahaja boleh amalkan...... tidak perlu ntuk kita ke masjid, memegang Quran/kitab atau luangkan masa yg panjang....

عن أبى هريرة رضي الله قال قال النبي صلى الله عليه و سلم
كلمتان حبيبتان إلى الرحمن خفيفتان على اللسان ثقيلتان فى الميزان
سبحان الله و بحمده سبحان الله العظيم

Dari Abu Hurairah radhiyallāhu, katanya:
Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
“Dua kalimat yang amat dicintai Ar-Raĥmān, ringan di lisan (lidah) berat di mizan (timbangan):
Subĥānallāhi wa bi ĥamdihi Subĥānallāhil-’azhīm(i).”

[Shaĥiĥul-Bukhariy | Terjemah Hadits Shahih Bukhari Jilid IV hal. 205-206—No. Hadits 2028]

6 comments:

kepalakotak said...

ding!

anwar azhari said...

dong!

hanif hafiz said...

ding dong!

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

yeay,
Amin, Tept ngan Abu da baca post ni...
mudah-mudahan banyak pahala korang pasni.. :D

nisa azman said...

thanks 4 sharing..the one " let our friends go to heaven b4 us.."

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

welcome...
sama2la kita amalkan