Saturday, July 30, 2011

Alah bisa, tegal biasa

bila Allah mewajibkan kita berpuasa terdapat pengajaran yg sgt besar drpd puasa itu...

Bila kita puasa, sudah tentu kita rasa lapar kn?... bila kita lapar... boleh x kita suruh perut kita diam? boleh tak kita suruh perut kita utk berhenti membuatkan kita lapar... tak boleh kan?...
Namun begitu, kita tetap bertegas, bersemangat untuk menghabiskan puasa sehingga waktu berbuka...

kalau untuk perkara lain pulak? boleh tak kita bersabar dan cakap kat diri kita jgn buat... contoh kita dah save duit ni... cukup utk beli camera/ laptop/ kasut/ baju etc.
ok, now either one of these two will happen
1. kita beli jugak benda tu
2. kita cakap kat diri kita, x perlu pn benda ni... lain kali la...
the some goes to perkara2 yg tidak elok, x kesahla smoking ke, swearing ke, pornography ke, drinking ke, dating ke, dedah aurat ke... benda tu atas pilihan kita... sometimes kita buat, sometimes kita x

nmpak tak? subhanAllah... Allah nak didik kita melalui puasa, that sebenarnya kita boleh control our actions... benda yg sentiasa push kita dan tak boleh di'diam'kan (lapar)... boleh je kita control... apatah lagi perkara yg kita boleh control...

2 comments:

siti salwani said...

salam alaikum.

Nice entry. Berpuasa mengajar kita bnyk perkara. Antaranya seperti yang awak mentioned dalam entry ini.

Bulan ramadhan ni, setiap amal yang kita lakukan, Allah s.w.t akan melipat gandakan pahala kita. Begitu juga amalan yg tak elok, Allah s.w.t juga akan melipat gandakan dosa kita. Tapi, setiap amalan yang kita lakukan bukan kerana nak dapat pahala. Salah konsep tu. Tetapi setiap amalan yang kita lakukan adalah kerana Allah s.w.t. Baru betul. Selamat menjalani ibadah puasa Anas :)

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

:)... betul tu... couldn't agree more... thanks for sharing!

lagi satu, to get the most out of Ramadhan kena bersihkan hati...
Kalau cawan yg kotor, letak air bersih... x dpt air yg bersih...
so, sama2 la kita ambik peluang ni bersihkan hati...

Ramadhan Kareem semua!
Semoga segala amalan kita diterima