Monday, December 1, 2008

ISLAM mengongkong???

let's contemplate and look into this statement for a second

'ISLAM mengongkong kehidupan seharian dan menyekat kebebasan berfikir'
"ini x boleh makan, ini x boleh buat, aurat kena tutup ......"

inilah hujah yang dilemparkan oleh musuh2 Islam,
malah, mungkin terlintas di hati muslimin sendiri yang masih tercari2 apakah maksud Islam itu sebenarnya.... na'uzubillah min zalik...

jadi,
KENAPA Allah hantar guru (Rasul) dan guidline (Quran) kepada kita?

ok... let's make an analogy

there's this dad.... he has a little kid.... ayah ini membiarkan anaknya.... ayah ini memberi kebebasan kepada anaknya untuk berfikir sendiri dah bertindak sendiri.... ....... what do YOU think will become of this kid???

jeng3... camtulah makhluk bergelar manusia... sangat jahil dah perlukan kepada tunjuk ajar...
mampukah manusia menyusun kehidupannya sendiri, masyarakat, alam without divine intervention... history has proven that all civilizations built upon foundations created by man has crumbled..., aztecs, babylon, greece, rome... who better than to give advice and guidance than ALLAH ,AL-ALIM, AL-HAKIM...
in fact the only civilization to be standing till today since it's foundation is.... take a guess..... yeah, of course Islam which once covered nearly the entire globe...


another analogy

i have a mercedes benz... rosak.... so i go to a perodua workshop and ask guidance from a mechanic there (who of course works for perodua) and who uses a perodua guidline....

so?
of course laa x jadi... kereta mercedes kenalah hantar kat orang yang buat kereta tu... bukan perodua yg buat... mercedes yang buat.... and then bila dah hantar kat workshop mercedes,
kita kena yakinlaa dengan apa yang dilakukan mechanic mercedes tersebut, walaupun kita x tahu apa sebenarnya yang dia buat, tapi dah bidang dan kepakaran dia... kita pun rela... berserah kepadanya..

kalo nak kait dgn life kita.. camtu la jugak... siapa yang ciptakan kita?
ALLAH
siapa yang paling arif tentang kita?
ALLAH
who's know what's best for us?
ALLAH
who would be best to arrange a way of life for us?
ALLAH
kepada siapa harus dan sebaik-baiknya kita berserah
ALLAH


clear as crystal isn't it??

so jgnlah kita persoalkan ketetapan ALLAH... cubalah ikuti sedaya upaya... dan yakinlah... walaupun tidak nampak, itulah yang terbaik untuk kita...

Firman ALLAH s.w.t


surah Baqarah, ayat 216:

"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak Mengetahui."


jadi x perlulah kita ikut PUNK, SKIN, SEKULAR, dan sebagainya
we already have a perfect way of life..... ISLAM

let's ask ourselves, setakat mana islam embedded into our lives?

so it can be inferred that the statement is of course, absolutely, undeniably false..

-muslim that cares-

2 comments:

budok kecik said...

salam anas??how's ur life???mesti best kan..selamat raya haji...=)

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

thanks....
selamat hari raya too...

best rr gak... cuma, tu rrr... nama pun medical student... huhu... penat
tapi, "anas x kesah" hehe (dah nama aku anas bukan aiman)

all the best to you too...