Tuesday, March 16, 2010

Al-Aqsa dalam bahaya...



innocent chold not understanding what is going on and why
Mother devastated by her loss
Baby shot inside pregnant mother by israeli military
more sad pictures

Sedih kan tgk gambar2 ni?... tapi adakah memadai dengan hanya berasa sedih?...
selepas melihat gambar2 di atas... marila sama2 kita tanya diri kita 3 soalan

1. What HAVE we done for Palestine
2. What CAN we do for Palestine
3What WILL we do for Palestine?


I'd Like to help answer the 2nd Question, what CAN we do for Palestine... here are five things that we can

1. Meningkatkan kesedaran Islam dalam diri & Prihatin tentang ehwal Umat

Sabda Nabi S.A.W

"و من لم يهتم بأمر المسلمين فليس منهم"

'Barangsiapa yang tidak mengambil- berat tentang urusan Umat Islam, maka bukanlah dia daripada kalangannya'

http://www.palestine-info.co.uk/en/
http://www.infopalestina.com/ms/
http://palestinkini.info/


2. Bantuan Kewangan

Firman Allah s.w.t
" Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji (700 kali ganda!) dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya "

3. Sebarkan maklumat kepada rakan2, keluarga tentang kekejaman Rejim Zionis, membeli buku2, bahan2 tayangan dsb. Menjemput NGO2 (seperti aman palestin) ke tempat2 keraj, taman, masjid, pejabat atau sekolah..

4. Boikot barang Israel dan Syarikat yang menyokong Israel

5. Tingkatkan Berdoa agar Allah selamatkan Aqsa dan memenangkan umat Islam di Palestine ke atas musuh Islam
.

ni pun perlu diambil perhatian... dalam Dunia ini, adalah Sunatullah (hukum alam/law of physic)... bahawa yang kuat pasti akan mengalahkan yang lemah... kita mendoakan hari2 begini... tapi tahap mana kekuatan kita... kekuatan untuk melawan nafsu makan, nafsu game, nafsu membuang masa, nafsu berehat2.... ?

now we come to the 1st and 3rd Questions

1st Question tanya je,
3rd question tanya diri sendiri and jawab


Tentang Al-Aqsa pula... ramai yang berfikiran bahawa Al-Aqsa adalah kepunyaan rakyat palestine... mind set ini perlu ditukar... kerana sebenarnya Al-Aqsa dan Palestine itu sendiri adalah Umat Islam punya... siapa tu umat islam?... saya, kamu, dia, mereka, kita punya... jadi kenapa mereka sahaja yang berjuang, kita?... setakat mana perjuangan kita... atau adakah masa kita setakat dihabiskan dengan fb, movie, game, chatting dsb. betul... kita tidak mampu utk ke sana dan terlibat dalam intifada (uprising) dan melindungi tanah Palestine dengan daging dan tulang kita sepertimana mereka lakukan setiap hari... tetapi, kita perlu berjuang dengan cara kita... 1. meng'islah' (memperbaiki) diri.... 2. Rapatkan hubungan dengan Allah s.w.t... 3. merapatkan ukhuwah sesama kita... 4. Belajar/bekerja bersungguh2....
faham ke?


ok la... itu sahaja kot utk kali ini...


"Ya Allah, kau lindungilah Aqsa, dan kau lindungilah orang2 yang melindunginya"


Sama2 kita meng'islah' (memperbaiki) diri...

5 comments:

islahmujahidin said...

=)

kEyNAh said...

nice~

perbaiki diri, insyaAllah~

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

Perlu kita seimbangkan sedih, dengan harapan...
begitu juga dalam bertaubat... jika kita terlalu sedih, tidak diseimbangkan dengan harapan, kita akan down...
sebaliknya... after kita mengenang dosa2 kita yang lalu, menyedari betapa bnyknya dosa kita, betapa hinanya kita... kita perlu letak harapan selepas itu "xpe, ini cerita semalam... esok hari yang baru... kain putih yang akan aku corakkan... aku yakin aku boleh berubah dengan pertolongan Allah!"
wallahu'alam

mUhAmMaD aiMaN bIn ZainAL baHRin said...

orang yg lemah adalah bila futur sesudah taubat..
palestin,alaqsa bkn utk dijuangkan dgn segelen air mata..:)

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

tetapi utk dijuangkan dengan 'amal'
"thabbit Quluubana 'ala deenik Ya Rabb"