Wednesday, March 10, 2010

Smile!

ntah kenapa... i really like this weeks Virtue... Smiling!
Skrg da masuk minggu ketiga penerapan nilai2 murni... the virtues of the 1st and 2nd weeks being; Memperbaharui Niat (Tajdid Niat) dan Memberi Salam
macamana 2nd year sekalian?... istiqamah tak?

*For those 'non-2nd Year-Alexandrian Medical Students' ... our batch is struggling to strive for excellence in our Academics, Shahsia dan Jati Diri... So, antara program yg dirancang dan dijalankan utk mencapai hadaf (matlamat) tersebut ialah

1. Short talk/tazkirah before Lecture starts / during Gaps between Lectures
Siapa2 yg nak share pengalaman, share ilmu, berkongsi perasaan/ lintasan hati yg dia peroleh minggu itu atau bila2 sahaja are welcome to go in front... baik lelaki mahupun perempuan... 'talk' ini tak jumud kepada benda2 berkaitan agama sahaja... boleh bercakap ttg apa2 sahaja... isu2 semasa, teguran, nasihat, hadith, kata2 hikmat, tips2 belajar, tips2 kurus... anything at all...
Di samping itu, This program is actually 'hitting 2 birds with one stone'... first, pengisian itu sendiri... second memupuk keyakinan diri dalam mahasiswa tahun 2 untuk berucap di hadapan...
tetapi agak pelik and a little dissappointing, bila semua malu2 kucing untuk ke depan... tambah2 yang akhawat (no offence)... mungkin ada yg letak mind set tak elok perempuan ni cakap kat depan... well, I Beg To Differ... Besides, as future docs, we are obliged to be confident and have good communication skills... mulala dari sekarang... latih diri... takut nanti waktu buat housemanship, tergagap2 present case depan Prof... ingat saya tak cuak ke cakap kat depan tu?... cuak gak... tapi pergi je... cuak kita je yg rasa... org lain tak rasa/nampak pun apa yang kita rasa...
Saya yakin dan percaya Ramai 2nd Year, maybe semua 2nd year ilmu dan pengalamannya hebat2 dan berbeza! ... bukan lama pun... 1-3 minit je...
Nabi mengajar kita
"Balligh 'Anni, walau ayah" smpaikanlah dariku walau satu ayat

2. Nilai2 Murni mengikut minggu

yup, every week... kita cuba untuk mengaplikasi satu nilai murni dalam kehidupan seharian kita... and then the following week bila dapat nilai baru, yang minggu sebelumnya tu kita maintain.... so as the weeks go by... kita menjadi semakin murni!... semakin naik saham kita... semakin orang suka kita... semakin Rasul suka kita.... semakin Allah suka kita!...

Apa Nilai minggu ni?


5 comments:

kEyNAh said...

chaiyok2~
kena wat list nama pemberi tazkirah..
baru orang akan take note kot..

islahmujahidin said...

senyumlah, senyumlah ....aaa aaa ahhh
senyumlah, senyumlah ....aaa aaa ahhh

tp senyum jangan ...disalah guna
testing 1, 2, 3

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

keynah;
boleh je buat... tapi tak suka la paksa2 ni... org... better kalo org tu ke depan by his/her own will...

islahmujahidin;
salah guna? macamana tu?

Simple. said...

dulu aku suka senyum
tapi sbb senyuman aku tuh orang salah faham :( so aku dah kurang senyum heheh

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

Some people did?... Beats me, I love your smile... :)