Wednesday, August 12, 2009

so that's how it is.... part 1

Salam semua.... hari ni nak sentuh sedikit tentang akidah... insyaAllah post ini santai dan tidaklah berat... please read...

abstract dari kitab "Ar-Risalah Al-Jama'ah" ... olahan semula drpd kelas "tafaqquh fiddin - Ust. Norazam"

************
TIANG AKIDAH

Asas iman ;
1) Percaya bahawa Allah ta'ala ADA
2) Dan sesungguhnya Allah itu SATU, tiada SEKUTU baginya, tiada yang SERUPA dengannya, dan tiada yang SEPERTInya

3) tiada apa2 pun yang SERUPA dengannya dan dia Maha menDengar, Maha meLihat

ALLAH mencipta Langit dan Bumi, Kematian dan Kehidupan, Ketaatan dan Kemaksiatan, Kesihatan dan Keuzuran, Seluruh Alam serta segala isinya

Tidak Berlaku sesuatu perkara, melainkan atas ketetapan, kekuasaan, dan kehendak Allah ta'ala

**************



>>Firstly, Allah ADA... okeh... apa bukti Allah ada?

kita lihat tersusunnya Alam ini, langit, pokok, bumi, laut etc. semuanya tersusun indah... saya ada tgk satu dokumentasi ni... it showed that a study found out that the amount of water on Earth and the amount of water in the atmosphere (di langit), exactly sama, despite the constant downpour(rain) and evaporation... maksudnya air itu sentiasa bergerak ke atas dan ke bawah, namun maintain pada equilibrium... dan kalau terganggu sedikit pun... kehidupan di bumi akan mati... in other words, kalau di langit lebih banyak, akan berlaku kemarau yang dahsyat, dan kalau di darat lebih banyak banjir yang teruk... tetapi ini tidak berlaku... terjadi sendirikah fenomena ini?...

indahnya ciptaan Ilahi... bismillah masyaAllah...

kita boleh ibaratkannya seperti rumah... kita masuk rumah itu, barang2 di dalamnya tersusun, rapi, kemas, bersih... pagi tingkap dibuka, langsir diikat, malam tingkap ditutup langsir dibuka.. sampah dibuang, lantai divacuum, pinggan mangkuk dicuci etc..... kita akan membuat konklusi bhwa rumah itu berpenghuni... betul tak?... takkan tetiba je barang2 tersusun begitu....

rumah ni mesti ada orang kan?

realted video - proof God exists - Dr Zakir Naik





>> Allah ta'ala waahidun (satu) dan lain drpd ciptaannya (makhluk)

Dalam Quran ada sebut
"Jika ada 2 tuhan di alam ini, makan hancurlah dunia" (tak tahu surah mana.. anyone?)

okeh, skrg bumi hancur tak?... tak an?... so, that implies that there isn't 2 gods in this world... Quran benar dan terbukti kebenarannya scientifically (nak sebut banyak sgt, boleh cari sendiri)
"Kitab ini (Al-Quran) tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertakwa" 2;2

kemudian the part yang tiada yg serupa dengannya...
hmm... orang yang cipta pen... adakah dia sama seperti pen?... of course not... mesti la hakikat dirinya lebih hebat drpd yang dicipta... begitula juga dgn Allah ta'alahensem doe pen ni... yang buat mesti lagi hensem...

betul tu....



bersambung...

video of the day



read also so who is he?


4 comments:

mUhAmMaD aiMaN bIn ZainAL baHRin said...

aqidah settle lain semua cantik muslim tu...kalau tak masakan muslim tu sanggup bermaksiat sdgkan taw ALLAH itu MAHA MELIHAT dan MAHA MENGETAHUI.....syukran mengingatkan

abdullahkadir said...

nice article bro!

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

olahan semula drpd ust Norazam... credits to him actually...

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

macam Aiman cakap... kalo iman ok, yg lain sume beres... seperti sabda nabi dalam hadith ke-6, hadith 40

"......ingatlah sesungguhnya didalam jasad manusia ada seketul daging, yang apabila baiknya daging tersbeut maka baiklah seluruh jasad, dan apabila fasadnya daging tersebut maka fasadlah seluruh jasad, sesungguhnya ia adalah hati"
H.R Bukhari & Muslim

"Allahuma nawwir qulubana binnuril Hidayatik, kama nawwir ardh binuri syamsik. abadan2 birahmatika Ya arhamar Rahimin"