Saturday, May 30, 2009

SPM maximum 10 subjek?????

Khamis Mei 28, 2009
SPM: Maksimum 10 subjek SPM mulai tahun depan
NILAI: Setiap pelajar yang menduduki Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) hanya dibenarkan mengambil 10 subjek maksimum mulai tahun depan, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.




personally I DON'T AGREE AT ALL ,despite all the "implikasi positif" stated in the original text...

the reasons why?... boleh la tekan link ke blog Arif Aizuddin, yang telah pun post 'bout this issue, then read the comments...

frankly ... I DON'T AGREE.
period...

eih ra'yak? (what's your opinion?)

15 comments:

Nisahaz said...

x setuju!!!
hari ni dlm paper.. diorg kata leh kurgkan subjek teras dr 6 ke 3,4...
most of students sure prefer ti drop sejarah... bebudak bangsa lain.. lagi la.. hahaha~

yg pasti dlm hal ni... bebudak sekolah agama la jadi mangsa.. at least sains agama, mesti 11 subjek.. est drop.. nk drop pe 1 lg? psi? bat? pqs? haish.. ni diskriminasi... =|

apa yg positif.. ntah la..~ ada ke?

kepentingan politik semata2... kenapa br skang, kenapa x dulu lg?

byk lagi prob len yg belom selesai... pehal la nk pk pasal subjek ni lak~

I DON'T AGREE!!! mengarot je...

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

betul3...

exactly my point... that's why I italicized 'implikasi positif' ... i mean, *wtf! are you kidding me?

kalo nak kata x fair atas dasar pemberian biasiswa... aku kenal je orang yang straight 12A1 x dapat scholarship... nak kata apa?...
itu semua rezeki la...

like Hanisah said, ni jelas satu diskriminasi!

JUSTICE WILL PREVAIL; pray it does

(*wtf! = what the fish!)

kEyNAh said...

"saban tahun yang dapat banyak a smua budak skolah agama rakyat"

takut ke?? hahahaa..

jawab sndri..

tapi amat xfair..
psi disatukn ngan pqs??

xlogik.. menyikitkan yang memang dah sikit..

budak2 dah makin pandai..
watpa kita nak sekat kepandaian diorang.. 'tak berkembang la'..
yang rsa xmampu amik je la yang sedia ada.. xmewujudkan daya saing langsung..

xda orang pernah komplen pun hal nih.. tetiba ja terambil berat.. huhu.. pelik2.. mungkin nak kurangkan bajet kertas.. hehee..

just my opinion.. apa pun 'kerajaan dah bersuara'..
xdapat den nak nolong..

kEyNAh said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Anas bin Kamarudin said...

jimat kertas... now there's a thought... eheh...

aah kan... student2 skrg dah bijak2 pandai... 11A ramai, 12A ramai, dan lebih daripada tu pun ada... if dihadkan 10 subjek je... nt tak ke berlaku ke-terlalu-banyak-an pelajar straight A?... pun masalah juga... nt lagi lah ramai x puas hati... ye dak?

"aku pun 10A1 macam dia, asal dia yang dapat?" "x fair!"...

ha, cane?

.: Fiza Hasan Ganny :. said...

hah??
ape ni..cis..
baru nak suh adek aku pecah rekod 13 aku...

sgt xstuju...!! mengurangkan daya saing n hadkan student nye field mane tau dia blom tau kemampuan dia n nak pilih kerjaya ape..

cam my fren..amik 13 subj, get several a's n subject science n akaun A1 n bile dah dpt result, she take acc which she feels she had interest in and good at it.

kalu dah hadkan, dia xle luaskan field dia n had to make early desicion without knowing their own ability ..huhu..merepek je..haha..

tapi..blaja bkn untuk dapat a je...tapi untuk dpatkan ilmu..bknkah benda yang bgus tu bile boleh amik sub ag, tasawwur dismping subj science??? ish2..ape nk jadi!

Anonymous said...

Salam

x berkembang, orang makin pandai tapi makin nak ditutup jalan... kenapa nak patah balik ke zaman belakang, patutnye favor benda2 pendidikan ni, coz its a nucleus for building up a man...ni nak di halang2 pulak... alasan pon x kukuh mana...

negara lain polish kan lagi bdg pndidikan... x hadkan umur pendidikan,means kalau ada kemampuan,boley je nak amek level lagi tinggi, kita plak nak limit kan yg dah mmg limit...

khulasohnye: x setuju

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

totally agree with you guys... thanks for sharing....

sama2 la berdoa ia tidak dikuat kuasakan... kalo tidak, tak dapat la adik fiza pecahkan rekod dia... eheh...

Nadhirah Ahmad said...

xstju. skit sgt.. 15 ok la klu nk limit sgt pom. ni 10??!!!

btw watpe nk limit, klau dh mampu, biar j la stdnt amik

huh

Nadhirah Ahmad said...

cm smka. 12 biasenye. limit sgt, 11. ni nk 10, nk buang yg mne lg??

aihh

tp yg stdnt bio,fzk, kmia amik jugak sbjek sains tu bleh la tak nak kasi buat cm tu. sbb sains tu cm easy gle sbb dh blajo bio fzk n kmia

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

aah kan?... macam free2 je dapat A... they should be more specific...

Anonymous said...

hmm actually benda nih simple jer. diorang jer nak buat benda ni jadi complicated. Daripada kurangkan subjek tuh lebih baik diorang tangok balik sistem pemarkahan sekarang. Terlampau banyak sangat budak yang score. Yang betul-betul score tuh baguslah tapi kalo setakat add math 40 pun dah kira A1 mana boleh. y don't kan diorang kali ni keluarkan markah so that orang leh tgk saper yang pandai sebenarnya. Jadi boleh jugaklah kita menilai sepandai mana budak yang dapat A1 tu. whether they deserve it or not. Then barulah leh pk camner nak naikkan sistem pelajaran kter kan??!!
Lagipun budak yang nak amik lebih subjek tuh of course r budak yang yakin dier leh score. Takkanlah dier nak malukan diri sendiri kalo dier tak mampu ambikkan?Tapi kalo result tak seperti yang diorg harapkan jugak nak buat mcm mana x rezeki.
actually entah r....
letih

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

score 40 add math boleh A1 eh?.. that's new to my ears... tapi yela... i think that too... macam senang sangat nak score... system pembelajaran kat m'sia macam terlalu 'exam-oriented' bagi saya...

i said it once and I'll say it again, LET'S PRAY FOR THE BEST

Anonymous said...

mana la tak 40 dah A1~~ kerap sgt tukar menteri pendidikan n tukar nama kementerian...kejap pendidikan, kejap pelajaran.... sekali tukar menteri mesti result akan naik tahun tu...even if that means an A1 for 40!?!...

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

pe kaitan eh? tukar menteri, result naik?