Tuesday, July 14, 2009

Jom cuba...

Everyday we do Ablution (Wudhuk) like at least 5 times a day... kalo yg rajin solat Dhuha, kekalkan dirinya bersih daripada hadath, dan Qiyamullail mungkin lebih...

Tapi berapa ramai yg waktu membasuh setiap anggota, berdoa (at least dalam hati) ntuk setiap anggota yang dibasuhnya?

Ini antara rahsia di sebalik khusyuk dalam solat... sebenarnya solat bermula drpd wudhuk lagi... kita wudhuk ntuk solat, jadi start drpd wudhuk lagi kita da kosongkan hal2 duniawi drpd hati, dan menyediakan hati ntuk 'temu janji' kita dengan ALLA SWT...

So, Straight To The Point... seeing to that i have to continue studying Pharmacology for my exams tomorrow... udahla penulis x berapa strong subject ni... Rabbana Yusahhil...



Dimulakan Wudhuk dengan
(doa2 telah di'simple'kan dengan mengambil isi sahaja, tapi mulakanla dgn menybut nama Allah)

"Aku berlindung daripada gangguan Syaitan, dan daripada mereka yang datang kepadaku"

Ketika membasuh Tangan

"Aku meminta kesempurnaan dan keberkatan
dan aku berlindung daripada Kecelakaan dan Kebinasaan (hasil perbuatan tanganku) "

Ketika berkumur2

"Tolonglah aku untuk membaca kitab-Mu, banyak berzikr kepada-Mu
dan aku berlindung daripada mengumpat dan kalam2 yang buruk"


Ketika memasukkan air dalam hidung

"Berikanlah kepada aku bau-bauan syurga dan Engkau Redha kepadaku

Ketika mengeluarkan air daripada hidung

"Aku berlindung dari bauan Neraka dan Siksa Neraka"

Ketika membasuh muka selain dari niat wudhuk

"Cahayakanlah mukaku pada hari bercahayanya muka wali2-Mu,
dan janganlah gelapkan mukaku pada hari menjadi hitam muka Musuh2-Mu"


Ketika membasuh tangan hingga siku (kanan)

"Serahkanlah rekod amalanku melalui tangan kananku
dan perhitunlah aku secara mudah"


Ketika membasuh tangan hinggs siku (kiri)

"Aku berlindung daripada diserahkan buku rekod amalanku melalui tangan kiriku atau dari belakangku"

Ketika menyapu kepala

"Litupilah aku dengan rahmat-Mu, turunkanlah keberkatan-Mu kepadaku, Lindungilah aku di bawah bayang Arash-Mu pada hari tiada sebarang perlindungan kecuali lindungan bayangan-Mu. Ya ALLAH, peliharalah rambutku dan kulitku daripada Api Neraka"

ketika menyapu dua telinga

"Jadikan aku dari kalangan org yg mendengar perkataan maka mengikut yang baiknya, perdengarkanlah aku malaikat yang menyeru ke syurga, di syurga bersama2 org yang baik2"

membasuh kaki (kanan)

"Tetapkanlah kakiku dia atas titian Sirat al-Mustaqim bersama tetapnya kaki2 hamba-Mu yang Soleh"

mambasuh kaki (kiri)

"Aku berlindung daripada tergelincirnya kakiku di atas titian ke dalam Neraka pada hari tergelincirnya kaki2 munafik"

Lastly... selesainya wudhuk bacalah

Ya Allah, jadikanlah aku daripada golongan orang2 yang Bertaubat,
jadikanlah aku daripada golongan orang2 yang Bersih
dan jadikanlah aku daripada golongan orang2 yang Soleh

7 comments:

Nadhirah Ahmad said...

useful! tq

Salhatul Asma Ruslan said...

Assalamualaikum,

Doa itu senjata Mu'min
Senjata dari neraka
Senjata dari musibah
senjata melawan musuh
Senjata yang tiada tandingannya~

Maka,banyakkan berdoa dan lazimi jasad dgn wudhu agar mati pun dalam keadaan berwudhu inshaAllah~

~Post SANGAT berharga sebab selalu lupa nak doa masa wudhu'~

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

Alhamdulillah... Allah gerakkan hati ntuk menulis...

hanya sebagai peringatan kepada diri khususnya, dan juga kepada rakan seperjuangan sekalian....

pesanan penaja
"SELAMAT BERAMAL"

anwar azhari said...

bagus..

ko ad doa yg bhasse arab pnyer x??

kalo ad link maybe it wud be useful 2 share it 2 all..

please n tq..

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

actually it's from this book that i have...

"Qiyamullail dan Doa Amalan Rasulallah S.A.W"

come by my room sometime... huhu...

kEyNAh said...

syukran coz berkongsi..
Islam itu syumul...

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

'afwan...
"ballighu a'nni walau ayah"...

it's just sad when some people (readers blog ni semua tak iA) take Islam as JUST a title... "awak Islam?"... "ya, saya Islam"...

but the truth is, Islam besides being a religion, is a 'way of life'... daripada bangun tidur, makan, belajr, kerja, main, sampai la tidur... ada garisan panduannya...
it makes me wonder sometimes... am I one of the former?..

na'uzubillah min zalik...