Sunday, July 5, 2009

Dah tengok!

So yesterday was my 1st paper... Anatomy... went well, was easier than i expected...
Huhu... and you know what... The statement that i made in my previous posts (way back ago)... about saying how I'd learnt my lesson about studying last minute... well, truth is i haven't really... /o.O\ !! ... i know, i hate myself for that... hoping next year i can actually sleep in peace on the night of my exam... insyaAllah...

"Of course you can Anas, semangat sikit... lawan sikap malas tu!"

habis2 exam, about 7 of us went to carrefour... to watch Transformers 2!... huhu... cume ktorang pikir... "ala, balik2 Anatomy confirm la x study, mesti tidur la, main game la"... daripada tu, baik tgk Transformers!... and so we did... haha... at 1st i was kinda afraid i would fall asleep while watching it, coz i was like so sleepy from 'staying up' to study Anatomy... but on 2nd thought... fall asleep?, while watching Transformers?... No Way!.... huhu... the movie was Great!, the cinema pulak... alamak... boleh pulak tgh2 climax, dia stopkan video jap... "agaknya tukar filem kot"... tapi kat m'sia x penah pulak jumpa wayang yg buat ca2.... ish, rasa macam nak baling je botol air time tu.... .huhu....
balik malam tu... abis je solat isyak... operasi qada tidur!!... huhu....
Now i can study in peace! ...

*i also learned that walaupun tgh exam ni, masa ntuk ke masjid, baca mathurat/Quran... maintainkan, jgn sebab study... dgr azan... x pergi... sebab study, stay up, tidur lambat, then Subuh ke laut... Sebab study, xde masa ntuk baca Quran..... to me salah sume tu... Yakinlah... masa2 itu, akan diganti oleh Allah dgn masa yg lebih berkat...
Berbeza "orang yg study 3 jam, x jaga hbungan ngan Allah" dengan "org yg study 1 jam, jaga hubungan dengan Allah"...
Teringat pula kepada hadith ke-19 drpd 'hadith 40'
sabda Nabi PBUH
"IHFAZILLAH, YAHFAZKA.........."
"peliharalah Allah (hubungan dengannya), Allah akan pelihara kamu.........."
(tak hafal the whole hadith yet, just the 1st part, sebab tu buh titik2 kat hjung)

wallahu'alam

7 comments:

Anis Amirah Nawawi said...

betol tuhh.. kalo kite belajar seteruk maner pun,, tpi hubungan kita dengan Allah dan juga manusia x dijaga,, sumenyer mcm pasir jer.. so,, moga kite istiqamah dalam melakukan apa saja trutama dlm bulan2 baek neyh dan smpy bila2..

p/s : all da best 4 imtihan.. bitaufik wannajah!

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

pasir... nice analogy... huhu...
yup, betul2... tambah2 lagi skrg bulan2 mulia dalam Islam; Rejab, Sya'ban Ramadhan...
dan kpd yang belum solat awal waktu, belum lagi baca Quran hari2, belum lagi solat berjemaah di masjid, belum biasa buat tahajud, belum biasa baca ma'thurat... now would be a good time... ^.^v (baru belajar buat emoticon ni... huhu)

aina said...

ske post kali ni...:)harap aku dpt jd mcm tu gak..

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

thanks... boleh je, tapi perlukan duit...

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

duit?... haa.. mesti pelik kan...
duit=
D doa
U usaha
I Istiqamah
T Tawakal

numy_red90 said...

wah.. bestnyer tgk transformer 2..
nak tgk gak.. huhu..

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

x tengok lagi?!.... mesti tengok!... best meletup!!... sume kata best!... hihi... (menghasut)